Politika

Radulović na sastanku Inicijative protiv širenja oružja za masovno uništenje

2805vladimirradulovicok
D
ržavni sekretar za politička pitanja  Vladimir Radulović učestvuje na sastanku Inicijative protiv širenja oružja za masovno uništenje, koji se od 27. do 29. maja ove.godine održava u Varšavi. Sastanak, koji je okupio predstavnike oko 70 država, održava se na 10-godišnjicu usvajanja ove Inicijative u Krakovu  2003. godine, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva vanjskih poslova.

Radulović na sastanku Inicijative protiv širenja oružja za masovno uništenje
Portal AnalitikaIzvor

-Na sastanku su sumirana dosadašnja dostignuća i osnažile političke deklaracije koje služe realizaciji ciljeva Inicijative, kao i definisale buduće aktivnosti koje države treba da preduzmu u cilju jačanja kapaciteta za borbu protiv proliferacije oružja za masovno uništenje. U svom obraćanju, državni sekretar Radulović je pozdravio postojanost napora koji se, u okviru ove Inicijative, ulažu na planu sprečavanja proliferacije oružja za masovno uništenje.  Ukazao je da sve zemlje zapadnog Balkana, koje streme ulasku u evro-atlantske strukture, EU i NATO, moraju da potvrde svoju političku volju da postupaju u skladu sa tim naporima, kao i da uspostave institucionalne kapacitete za njihovo ostvarivanje. U tom kontekstu, istaknuta je odlučnost Crne Gore da postigne ciljeve koji su definisani u brojnim ugovorima i aranžmanima u oblasti kontrole trgovine oružjem i prevencije proliferacije oružja za masovno uništenje, kojih je Crna Gora potpisnica. Učesnici su obavješteni da Crna Gora radi na izradi Nacionalnog akcionog plana za realizaciju rezolucije Savjeta bezjednosti UN 1540- navedeno je u saopštenju.

Na marginama konferencije Radulović  se susreo da podsekretarom Ministarstva vanjskih poslova Poljske B. Vinidom, Stejt Dipertmenta R. Gotemoler, pomoćnikom ministra spoljnih poslova Srbije M. Udovičkim, BiH M. Kojundžić i Slovačke R. Buzekom, sa kojima je razmijenio mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i regionu, kao i procesu EU i NATO integracija i pristupnih pregovora.

-Radulović se sreo i sa saveznim sekretarom za neproliferaciju i razoružanje Njemačke R. Nikelom. Sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Tajlanda razmijenjena su mišljenja o bilateralnim odnosima između dvije zemlje, i dogovoreni su načini njihovog daljeg unapređenja kao i mogućnost potpisivanja memoranduma o saradnji između dva ministarstva. Tokom boravka u Varšavi državni sekretar je razgovarao i sa državnim podsekretarom za parlamentarna pitanja, evropsku politiku i ljudska prava u MVP-u Poljske H.M. Dendisom o pitanjima bilateralne saradnje na planu evropskih i evroatlantskih integracija, sa posebnim fokusom na nedavno pokrenutu inicijativu o saradnji Balkanske šestorke, po uzoru na koncept Višegradske grupe- zaključuje se u saopštenju.

 

Portal Analitika