Društvo

NVO Institut socijalne inkluzije: Policija da zaštiti romske porodice

2805romisovinizamok
N
VO Institut socijalne inkluzije izražava zabrinutost povodom događaja u kojem  su ispred stana porodice Bahtijar ispisan šovinisticki grafit kojim se ovoj porodici poručuje "selite se cigani". Grafit sadrži i krst sa četiri ocila. Takođe, u ranim jutarnjim satima 28. maja, nepoznata lica su kamenovala stan porodice Eminović koja živi u stanu pored porodice Bahtijar.

NVO Institut socijalne inkluzije: Policija da zaštiti romske porodice
Portal AnalitikaIzvor

-Smatramo da ovakvi dogadjaji nijesu dobri za razvoj tolerancije i građanskog društva kojem svi deklarativno težimo i da šalju lošu poruku međunarodnoj zajednici i čitavom crnogorskom društvu. Činjenica je da je crnogorsko društvo multikulturalno i multikonfesionalno i zbog toga se ovakvi događaji moraju spriječiti, a izvršioci procesuirati. Veoma je važno da se čitav slučaj rasvijetli do kraja kako bi se izbjegla situacija da jedna čitava nacionalna zajednica snosi odgovornost za pojedinačni akt- saopštio je Portalu Analitika zamjenik predsjednika NVO Andrija Đukanović.

On je uvjeren da će policija i ostali državni organi reagovati povodom ovog događaja u skladu sa svojim nadležnostima i preduzeti sve da se otkriju počinioci.

„Ovakvi događaji predstavljaju jasan vid diskriminacije po nacionalnoj osnovi i oni se moraju suzbijati u skladu sa zakonom. Ovim putem apelujemo na policiju da  se porodici Bahtijar i Eminović omogući sva neophodna zaštita. Ističemo svoje uvjerenje da ovo nije odraz generalnog odnosa srpske nacionalne zajednice prema romskoj zajednici  već da se radi o neodgovornim pojedincima“, ističe se u saopštenju.

Podsjetio je da nije prvi put da Romi doživljavaju napade od strane svojih sugrađana.

-Smatramo da su ovakvi incidenti prouzrokovani  činjenicom što najveća etnička distanca u našem društvu postoji upravo prema Romima i Egipćanima a što konstatuju sva relevantna istraživanja u poslednjih nekoliko godina. Na promjenama u stavovima građana prema Romima mora se još puno raditi kako se u budućnosti ne bi suočavali sa sličnim ili još drastičnijim primjerima netolerancije- zaključuje Đukanović.

Portal Analitika