Društvo

Damar: Gotovo polovina mladih se ne bavi sportom

ovomladiok
Gotovo polovina crnogorske omladine u dobi između 15 i 25 godina ne bavi se sportom niti su fizički aktivni. To je pokazala anketa Agencije za ispitivanje javnog mnjenja „Damar“, koja je sprovedena na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika u devet crnogorskih opština u kojima živi 77 odsto ove populacije. Skoro trećina ispitanika, prema rezultatima ove ankete, uopšte ne čita dnevnu štampu, dok je skoro trećina ispitanika izjavila da najviše gleda neku od TV stanica koju može da prati putem kablovskih operatera.

Damar: Gotovo polovina mladih se ne bavi sportom
Portal AnalitikaIzvor

Najveći procenat mladih (40,4 odsto) ispitanika je izjavio da se ne bavi sportom ili nekom fizičkom aktivnošću. Od sportova kojim mladi upražnjavaju svoje slobodne vrijeme na prvom mjestu je fudbal (15,9 odsto) sliede trčanje (10,7 odsto), fitnes (6,9 odsto), vježbanje u teretani (5,9 odsto), košarka (4,9 odsto)...

Fudbalom, košarkom i vježbanjem u teretani dominantno se bave muškarci, dok fitnesom, trčanjem, šetnjom, plesom i rukometom se nadprosječno bave žene. Skoro svaki drugi ispitanik (49,3 odsto) prati fudbal na nekoj od TV stanica, dok je tenis (16,0 odsto) na drugom mjestu, a rukomet (12,9 odsto) na trećem mjestu gledanosti.

Nešto više od polovine 56,4 odsto mladih Crne Gore je jako ponosno kada sportisti naše države postižu zapažene rezultate na medjunarodnim takmičenjima, a svaki četvrti ispitanik 26,5 odsto je donekle ponosan. Ravnodušnih j, prema rezultatima ankete 10,1 odsto, a onih koji uopšte nijesu ponosni 2,9 odsto. Neodlučnih je 4,2 odsto.

Skoro jedna trećina ispitanika (31,1 odsto) je izjavila da najviše gleda neku od tv stanica koju može da prati putem kablovskih operatera. pojedinačno, mladi najviše gledaju TV Vijesti (24,1 osto), a slijede Pink (18,0 osto), Prva TV (14,2 odsto) i TVCG (9,6 odsto).

Najveći procenat ispitanika (30,1 odsto) najčešće, na TV ekranima, gleda filmove i TV serije, a zatim prati sportske emisije (20,4 odsto). Na trećem mjestu, po distribuciji odgovora, je gledanje zabavno - muzičkih programa (18,7 odsto).

- Obrazovni program prati 6,7 odsto, a naučni 6,1 odsto mladih, što je veoma mali procenat, imajući u vidu da je ovo populacija koja je, najvećim dijelom, i dalje u procesu obrazovanja- rezultati su ankete.

Takođe, skoro jedna trećina ispitanika (30,3 odsto) je izjavila da uopšte ne čita dnevnu štampu. Na prvom mjestu, po čitanosti kod populacije mladih, nalaze se dnevne novine Vijesti (28,8 odsto), a slijede Dan sa 18,3 odsto, te Dnevne novine sa 6,4 odsto i Pobjeda sa 6,1 odsto.

- 33,7 odsto ispitanika odgovorilo da ne sluša radio, što upućuje na zaključak da ova dva medija, medju mladom populacijom, gube trku u odnosu na druge medije (TV, internet...)- pokazalo je anketno istraživanje.

Najveću slušanost bilježi Radio D (19,0 odsto), a zatim slijede Drugačija radio stanica (13,0 odsto), lokalne radio stanice (11,8 odsto), Elmag radio...

Kada su u pitanju društvene igre, najveći procenat (20,7 odsto) mladih najčešće igra karte, zatim video igre (18,2 odsto), pa slijede rješavanje ukrštenih riječi, sudokua i rebusa (15,0 odsto). Takođe 12,1 odsto mladih koji su obuhvaćeni anketom se kocka i kladi. Nijednu društvenu igru ne igra 17,2 odsto ispitanika.

Anketa je obuhvatila i stavove mladih u odnosu na neka društvena pitanja. Najveću prosječnu ocjenu među pojmovima o kojima su se izjašnjavali, imaju sloboda (4.41) i škola-fakultet (4.04), a najmanju droga (1,47), NATO (1.86) i politika (1.98). Mladi su sa prosječnom ocjenom 6,98 iskazali stepen zadovoljstva svojim dosadašnjim životom. Veoma nezadovoljnih (ocjena 1) je 4,4 odsto, a veoma zadovoljnih (ocjena 10) je 22,5 odsto.

Anketno istraživanje je sprovedeno povodom obilježavanja 20 godina rada Agencije “Damar“. Ispitivanjem su obuhvaćeni mladi u Podgorici, Ulcinju, Herceg Novom, Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima gdje je skoncentrisana većina ove populacije. Inače, ova populacija, prema popisu stanovništa iz 2011. godine, broji 86.909 mladih.

 

 

 

 

 

Portal Analitika