Abiznis

SNP predlaže izmjene sistemskih zakona o državnoj pomoći

2805odborzaekonomijuok
P
oslanici Socijalističke narodne partije Srđan Milić i Aleksandar Damjanović predložili su juče nacrt zaključaka vezano za izvještaj DRI o reviziji odobrenih državnih garancija u 2010. i 2011. godini,  o kojima će se parlamentarni odbor za ekonomiju uskoro izjasniti.

SNP predlaže izmjene sistemskih zakona o državnoj pomoći
Portal AnalitikaIzvor

Prema predlogu SNP-a, odbor bi podržao nalaze DRI da su državne garancije izdate bez detaljne analize, finansijskog položaja i analize ekonomske održivosti programa finansijskog prestrukturiranja korisnika državne pomoći KAP-a, Željezare i Pobjede, te bez adekvatne procjene mogućih posljedica aktiviranja garancija po državni budžet.

-Komisija za kontrolu državne pomoći i ministarstva finansija i ekonomije nijesu dovoljno cijenili nalaze komercijalnih revizora. Finansijski pokazatelji poslovanja ukazivali su da oni ne mogu iz sopstvenih izvora uredno servisirati uzete kredite, kao i da je doveden u pitanje nastavak njihovog poslovanja čime je dovedeno u pitanje ostvarivanje ekonomske politike i likvidnost budžeta- ističe se u nacrtu zaključaka.

Kako se dodaje, odbor podržava preporuke DRI da se unaprijede procedure po kojima se postupa u postupku izdavanja garancija.

-Preporuke se odnose na izmjene sistemskog zakona o budžetu, godišnjeg zakona o budžetu, zakona o kontroli državne pomoći, zakona o porezu na dobit, zakona o PDV-u, uredbe o kriterijumima, uslovima i načinima dodjele državne pomoći i odluke o sadržaju i načinu podnošenja zahtjeva pravnih lica za izdavanje državnih garancija. Takođe, potrebno je unaprijediti nadzornu funkciju nakon izdavanja garancija– navedeno je u nacrtu zaključaka.

Sugeriše se da resorna ministarstva i nadležna komisija u roku od 45 dana od dana razmatranja izvještaja obavijeste odbor o preduzetim i planiranim aktivnostima u vezi realizacije preporuka DRI.

-Odbor smatra neophodnim da je potrebno i da ostale državne institucije, prije svega Vrhovno državno tužilaštvo, prouče izvještaj DRI i ukoliko ima osnova preduzmu mjere u smislu ukazivanja na odgovornost za ugrožavanje državnih garancija. Takođe, odbor očekuje da Vlada realizuje zaključak parlamenta, usvojen prilikom razmatranja predloga zakona o završnom računu budžeta za 2011. godinu, kojim je obavezana da prati realizaciju svih preporuka DRI radi eliminisanja utvrđenih nepravilnosti kod subjekata revizije i unapređivanja njihovog rada I o tome kvartalno izvještava Skupštinu-  naglašava se u nacrtu zaključaka

Portal Analitika