Kultura

KOTOR ART: Karadaglić, Simović i premijera Marovića na Don Brankovim danima muzike

2805kotorart1
Z
atvaranje muzičkog segmenta ovogodišnjeg Kotor ArtaDon Brankovih dana muzike, pripašće proslavljenom crnogorskom gitaristi Milošu Karadagliću, i srpskom dirigentu Premilu Petroviću s njegovom Orkestrom bez granica, saznaje Portal Analitika.

KOTOR ART: Karadaglić, Simović i premijera Marovića na Don Brankovim danima muzike
Portal AnalitikaIzvor

Izgleda da kriza nije spriječila organizatore i, prije svega, umjetničkog direktora Don Brankovih dana muzike Ratimira Martinovića, da ove godine pripremi prave muzičke poslastice za posjetioce Kotor Arta i goste tog bokeljskog grada. Producent manifestacije Viktor Varoši, najavio je za naš portal da će u mjesec dana biti priređeno 12 muzičkih događaja, različitih po stilu, žanru i publici kojoj su namijenjeni.

Na koncertu 13. avgusta, kojim se zatvara muzički segment Kotor Arta, festivalska publika će poslije dvije godine ponovo moći da ćuje Miloša Karadaglića, koji će u Crnu Goru doći nakon velike turneje po Dalekom istoku. Na večeri pod nazivom „Insieme“ na Ljetnjoj pozornici, biće i popularni Orkestar bez granica Premila Petrovića, kojeg najvećim dijelom čine mladi muzičari sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Na programu su djela Prokofjeva, Žebeljana, Rodriga, Vagnera i Kodaja.

Kao što je Porta Analitika već najavio, 12. Don Brankove dane muzike koncertom „Njegoševih dvjesta“ ispred Katedrale Svetog Tripuna, 13. jula će otvoriti legendarni pijanista Ivo Pogorelić, zatim Crnogorski simfonijski orkestar kojim će dirigovati Borjan Canev iz Makedonije, kao i hor „Obilić“ AKUD-a „Branko Krsmanović“ iz Beograda sa basom Ivicom Šarićem i rođenom Kotorankom Darinkom Matić – Marović kao dirigenticom, koji će izvesti kompozicije Šopena i Maksimovića.

Rundek i program za najmlađe: Za 16. jul najavljeno je gostovanje Rundek Cargo trija, grupe koji predvodi jedan od najpoznatijih pop-rok muzičara ovih prostora, Darko Rundek.

Crkva Svetog Duha biće 19. jula hram muzike koju će izvoditi najmlađi – učenici kotorske Muzičke škole „Vida Matjan“.

Prvi program na Prčanju, tačnije ispred Bogorodičinog hrama, biće priređen 21. jula. „Preplitanja: Njegošu s odanošću žene“ naziv je programa u kome će učestovati harfistkinja Floraleda Sakim, oboistkinja Gordana Josifova - Nedelkovska, flautistkinja Hjunim Jun i crnogorska glumica Varja Đukić koja će govoriti odlomke iz djela Petra II Petrovića Njegoša.

Saradnja Kotor Arta i Opšte bolnice iz Kotora tokom festivala ogledaće se, pored ostalog, kroz koncert koji će djeci u ovoj instituciji biti priređen 24. jula u okviru KotorAr-Tića. Marina Milić - Apostolović, kao pijanista i moderator, izvešće za njih posebno osmišljene programe „Zdrav duh pobjeđuje“ i „Čojstvo i junaštvo u muzici“.

Koncert „Alla italiana“ 29. jula u kotorsku Katedralu Svetog Tripuna dovodi italijanske - umjetnike pijanistu Antonija Di Kristovana, Ćećiliju Loda na mandolini i dirigenta Đankarla De Lorenca koji će rukovoditi Festivalskim orkestarom Kotor Arta.

„Peti element“ naziv je programa koji će 5. avgusta biti priređen u prčanjskom Bogorodičinom hramu, kada će Festivalskim orkestrom Kotor Arta dirigovati Mladen Jagušt.

Makedonski pijanista Simon Trpčeski, koji je početkom sezone imao izuzetan koncert sa CSO u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici, održaće 4. avgusta solistički koncert u Crkvi Svetoga Duha i izvodiće Bramsa i Lista. Dan kasnije, Trpčeski će u istom prostoru nastupiti sa našim poznatim violinistom, koncertmajstorom Londonskog simfonijskog orkestra Romanom Simovićem, a za tu priliku pripremaju program sa djelima Franka, Griga, Debisija i Ravela.

Katedrala Svetog Tripuna 7. avgusta će biti mjesto još jednog događaja posvećenog crnogorskom pjesniku i vladici - „Njegoš, Luča“ će izvesti Gaj Braunstin, violinista i dirigent, Gili Švarcman na flauti, zatim glumac Srđan Grahovac kao narator , i još jedan dirigent i violinista Andres Mustonen, uz Festivalski orkestar Kotor Arta. Biće to prilika da se čiju Šubert, Bah, Krajsler i Koreli. Ali -  prije svega - biće to noć praizvedbe djela kotorskog pijaniste i kompozitora Ivana Marovića.

Pred kraj, čuće se i džez: legendarni trubač Duško Gojković stiže sa Belgrade Summit oktetom 10. avgusta na Ljetnju pozornicu u Kotoru, kako bi podsjetio na standarde, evergrine i, naravno, svoje i izuzetno umijeće.

Portal Analitika