Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Fondacija Duško Jovanović: Nagrade pripale Marku Vešoviću, Seadu Sadikoviću i Istraživačkom centru MANS

Fondacija Duško Jovanović: Nagrade pripale Marku Vešoviću, Seadu Sadikoviću i Istraživačkom centru MANS

2705nagradePOCETNA
D
obitnici Godišnjeg priznanja za doprinos i razvoj istraživačkog novinarstva za 2013.godinu, koje dodjeljuje Fondacija Duško Jovanović, su: Marko Vešović, novinar „Dan“-a, Sead Sadiković, novinar „TV Vijesti“ i Istraživački centar MANS-a.

Fondacija Duško Jovanović: Nagrade pripale Marku Vešoviću, Seadu Sadikoviću i Istraživačkom centru MANS
Portal AnalitikaIzvor

 

- Ovo priznanje nije samo meni, već i svim ljudima sa kojima sam proveo vrijeme u redakciji, tako da bih ovu nagradu posvetio svima - kazao je novinar Marko Vešović, primajući nagradu, koji je najviše u ovoj redakciji pisao o švercu cigareta u Bariju, kao i o evropskim integracijama.

2705markoVESOVIC

Novinar Sead Sadiković istakao je da ga ovakve nagrade obavezuju, naročito jer je ime Duška Jovanovića za njega ime jednog novinarskog vremena.

 

- To je obaveza imena i spomenika koje se zove Duško Jovanović, koje predstavlja novinarstvo zanimljivog vremena. I malo je reći da mi je čast što sam sa mojim kolegama makar kamenčić stavio u temelj tog spomenika - kazao je Sadiković.

 

2705seadSADIKOVIC

Nagradu koja je pripala Istraživačkom centru MANS-a primio je Dejan Milovac.

- Mi više volimo da nas kritkuju, nego kada nas hvale, ali naravno da nam je čast da primimo ovu nagradu. Duško Jovanović nam je ostavio veliki zadatak, ne samo za NVO organizacije, već i novinare - prokomentarisao je Milovac primajući nagradu.

Glavni i odgovorni urednik lista „Dan“ Mladen Milutinović kazao je da će Fondacija uvijek biti neotuđivi dio redakcije „Dan“-a, kao i da „njihov tiraž i sposobnost da pokrenu društveno relevantne afere govore da nastavljaju rad Duška Jovanovića“.

2705nikolamarkovic

Zamjenik glavnog i odgovornog urednika Nikola Marković istakao je ovom prilikomda se nagrade za novinare dodjeljuju samo u društvima koja su tek na početku svog demokratskog ostvarenja.

- Znam, neko će reći u SAD-u se dodjeljuje Pulicerova nagrada, ali ona se dodjeljivala u Americi, kada je ona bila u početku svog razvoja. Zato nagrada Fondacije Duško Jovanović najbolje govore da je naše društvo tek na početku svog razvoja. Nije slučajno što priznanja za istraživačko novinarstvo nose ime Duško Jovanović, jer istraživačko novinarstvo ne znači samo objaviti dokument, već ponašati se časno i dostojanstveno, poštovajući profesionalne standarde - istakao je Marković.

Prisutnima se obratila i supruga Duška, Slavica Jovanović kazavši da je „njen muž napravio hrabar ustupak, kao da je jedini bio na putu istine“:

2705istrazivackiCentarMANS

- Vlast bude i prođe, a nedjela nikad ne prođu. Zločin koji se dogodio 2004.godine, na pragu redakcije, obilježio je ovu vlast. I visiće im kao mač nad glavom. I poslije devet godina na početku smo iste priče. Poražavajuće, kazala je Slavica, negirajući da je njen suprug „radio za strajne obavještajne službe, te da je bio izdajnik“.

Ceremoniji dodjele nagrada prisustvovali su brojni predstavnici civilnog sektora, kao i predstavnici opozicionih političkih partija.

Prvu međunarodnu nagradu za istraživačko novinarstvo ove fondacije dobio je Endru Higins, novinar lista „The Washington Post“.

Fondaciju su u znak sjećanja na novinara Duška Jovanovića osnovali njegova supruga Slavica i sin Vojin.

A. S.

Portal Analitika