Politika

Dobrilo Dedeić preuzima Srpski nacionalni savjet?

1604dobrilodedejic
P
redsjednik Srpske liste Dobrilo Dedeić najozbiljniji je kandidat za novog predsjednika Srpskog nacionalnog savjeta, nakon što je njegova politička grupacija obezbijedila većinu od 131 elektora od ukupno 250 koliko će brojati novi saziv Elektorske skupštine srpskog naroda, saznaje Portal Analitika.

Dobrilo Dedeić preuzima Srpski nacionalni savjet?
Portal AnalitikaIzvor

Elektorska skupština, prema nezvaničnim saznanjima Portala Analitika, biraće najmanje 11 članova rukovodstva Savjeta. S obzirom da imaju apsolutnu većinu elektora, SL će predložiti 11 svojih kandidata, koji će naći svoje mjesto u Savjetu koji bira predsjednika Srpskog nacionanog savjeta.

Elektorska izborna skupština Srpskog savjeta održaće se tokom juna u Podgorici, nakon što Ministarstvo za ljudska i manjinska prava verifikuje dokumentaciju o elektorima.

U rukovodstvu Savjeta, već ih čeka devet članova iz redova Nove po funkciji, osam poslanika u državnom parlamentu, i predsjednik SO Pljevlja iz redova Nove. Po funkciji svoje mjestu u Savjetu pripada i Demokratskoj srpskoj stranci i radikalima, kao strankama koje imaju odbornike u pojedinim opštinama što otvara sasvim izvjesnu mogućnost Dedeiću da sam ili dogovorom sa DSS ili radikalima, ako te stranke uopšte prihvate da se nađu u Savjetu, preuzme rukovođenje Savjetom.

Po zakonu Srpski savjet broji najmanje 17 članova s tim, što postoji imperativna norma da do polovine članova tog tijela ulaze članovi po funkciji a ostale bira Elektorska skupština.

Dedeić će ukoliko bude izabran na toj funkciji zamijeniti Momčila Vuksanovića koji je upravljao Srpskim nacionalnim savjetom od 2008. godine i od države za razne projekte, između ostalih projekte srpske televizije, srpskih novina dobio nešto manje od 2 miliona eura.

Dedeić, koji je bivši poslanik i portparol Srpske narodne stranke se nalazi na čelu stranke koja jedina u Crnoj Gori za Srbe predviđa status manjinskog naroda uz sve benifite koje im pruža crnogorski Ustav.

Prema saznanjima Analitike, Srpska lista ima 131 elektora za Elektorsku izbornu Skupštinu Srpskog nacionalnog savjeta, Nova ima 40 elektora, Momčilo Vuksanović i tim oko njega iz sadašnjeg Savjeta, uz nekoliko nezavisnih elektora, imaju 75 a elektori bliski Matici srpskoj svega 4.

Elektorska izborna skupština Srpskog savjeta održaće se tokom juna u Podgorici, nakon što Ministarstvo za ljudska i manjinska prava verifikuje dokumentaciju o elektorima.

Ministarstvo će, nakon toga, u roku od 10 dana od dana utvrđivanja spiska elektora, odlukom o sazivanju Elektorske skupštine, odrediti datum i mjesto održavanja te skupštine.

Rok za održavanje elektorske skupštine ne može biti kraći od 15 dana niti duži od 45 dana od dana donošenja odluke o konačnom spisku elektora. Paralelno, Izborna komisija će dostaviti poziv sa dnevnim redom elektorske skupštine, u pisanoj formi, svim elektorima pojedinačno.

Dostavljanje kandidatura za elektore završeno je u petak, 24. maja, u 14 sati. Samo dokumentacija koja je do tada zavedena smatra se, prema zakonu, validnom.

Nova, iako je protiv manjinskog statusa za Srbe, učestvovala je na izborima za Savjet. Juče su iz SL poručili da je Nova time dala legitimitet Savjetu.

Prema Zakonu, pravo da bude elektor kada je u pitanju manjinska zajednica koja prelazi 6 odsto stanovništva ima svaki punoljetni građanin koji se izjašnjava kao pripadnik odnosnog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice i njegovu kandidaturu svojim potpisom podržava 100 pripadnika manjiskog naroda.

 

 

Portal Analitika