Svijet

Dvije decenije Tribunala u Hagu

hag
U
Hagu se danas obilježava 20. godišnjica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju koji je osnovan 25. maja 1993. Rezolucijom 827 Savjeta bezbjednosti UN. Svečanosti će prisustvovati holandski kralj Vilem- Aleksander i visoki zvaničnici Tribunala.

Dvije decenije Tribunala u Hagu
Portal AnalitikaIzvor

Govoriće predsjednik suda Teodor Meron, glavni tužilac Serž Bramerc i sekretar Džon Hoking.

Djelu svečanosti u glavnom foajeu Tribunala prisustovaće i visoki zvaničnici UN i holandskih vlasti.

U drugom djelu svečanosti, u Atrijumu Gradske kuće u Hagu, biće otvorena izložba o istoriji Tribunala i njegovim najvećim dostignućima, za dvije decenije postojanja.

"Biće prisutni predstavnici međunarodnih institucija, drugih međunarodnih sudova sa sedištem u Hagu, kao i diplomatski kor, diplomate i ambasadori, uključujući diplomate iz zemalja bivše Jugoslavije, kao i predstavnici dijaspore zemalja bivše Jugsolavije u Holandiji", saopšteno je iz Tribunala.

Haški tribunal je u dvodecenijskom mandatu optužio 161 lice - od toga 110 Srba, 34 Hrvata, devet Bošnjaka, sedam Albanaca i jednog Makedonca.

Procentualno, 68 odsto optuženih su Srbi - koji istovremeno čine 76 procenata osuđenih. Na Srbe se odnosi i 80 procenata svih izrečenih kazni i svih pet izrečenih doživotnih robija.

Pravosnažno ili nepravosnažno, dosad su osuđena 82 optuženika, na ukupnu kaznu od 1.215 godina zatvora: 62 Srbina - 974,5 godine zatvora, plus pet doživotnih, 12 Hrvata - 166 godina zatvora, pet Bošnjaka - 43,5 godina, dva Albanaca na 19 i Makedonac na 12 godina zatvora. Za 12 optuženika - po šest Hrvata i Srba - u toku je suđenje pred prvostepenim većem ili čekaju prvostepenu presudu. (B92)

 

Portal Analitika