Društvo

GA: Uvažiti inicijativu za izmjene Zakona o manjinskim pravima

2004milanradovicok
U
Građanskoj alijansi (GA) se nadaju da će Vlada uvažiti inicijativu za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o manjinskim pravima i slobodama, koju je podnio Ombudsman i podsjećaju na svoj stav da su u Fondu za manjine prisutne neregularnosti.

GA: Uvažiti inicijativu za izmjene Zakona o manjinskim pravima
Portal AnalitikaIzvor

Koordinator programa ljudskih prava u GA, Milan Radović, podsjetio je da je Inicijativu kod Zaštitnika inicirala ta nevladina organizacija, zbog brojnih problema i neregularnosti u funkcionisanju Fonda.
„Podsjećamo da je u Fondu prisutan konflikt interesa, tajnost rada jer se ne dozvoljava javnosti uvid u rad Fonda, zatim činjenja kao što su nezakonita selekcija, neobjavljivanje dokumenata, nezakonito bodovanje i odlučivanje, nezakonito održavanje sjednica“, kaže se u saopštenju Radovića.
On je dodao da u Upravnom odboru sjede osobe kojima je istekao mandat, što je ustanovila Komisija za sprječavanje sukoba interesa.
Radović je podsjetio da je Upravni sud poništio odluku o raspodjeli iz prošle godine i označio je kao nezakonitu, ali i da je Državna revizorka institucija u dva navrata označila rad Fonda kao negativan, i da se kao takav pojavio i u izvještajima Evropske komisije i State Departmenta.
„Nadamo se da će Vlada uvažiti inicijativu i da će se konačno stanje u Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava urediti u skladu sa demokrtatskim principima“, zaključio je on.

Portal Analitika