Svijet

Neredi u Stokholmu se smiruju, policija traži napadače

svetskiauto
Š
vedska policija saopštila je danas da traga za počiniocima 220 krivičnih djela prijavljenih tokom jednonedeljnih nereda u Stokholmu kojih je bilo i prošle noći. U pregrađu Stokholma, gdje pretežno žive imigranti, mladi demonstranti su jutros ponovo palili automobile i gađali policiju kamenicama, ali se neredi, koji traju već nedelju dana, smiruju, saopštila je švedska policija.

Neredi u Stokholmu se smiruju, policija traži napadače
Portal AnalitikaIzvor

Sumirajući nedelju dana nereda u glavnom gradu, portparol policije Kjel Lindgren rekao je da je oko 60 osoba bilo privedeno zbog optužbi za različite prestupe, ali je većina puštena i čeka na optužnice.

Kako je rekao, istraga pokazuje da su i lica koja su organizovano pravila nerede, i kriminalci, i maloletnici odgovorni za paljenje automobila, razbijanje prozora i napade na policiju kamenicama u siromašnijim predgradjima Stokholma gdje uglavnom žive doseljenici.

Neredi su počeli pre nedelju dana u predgrađu Husbi, gdje 80 odsto stanovnika čine imigranti, zbog toga što je policija ubila 69-godišnjeg imigranta koji je mahao mačetom u javnosti.

Lokalni aktivisti kažu da je ovo ubistvo izazvalo gnijev mladih imigranata koji tvrde da su žrtve policijske brutalnosti i rasizma.

 

Portal Analitika