Društvo

Forca izrazila nezadovoljstvo privođenjem mještana sela Martinaj

okgenci
F
orca iskazuje veliko nezadovoljstvo i protest povodom privodjenja i kažnjavanja od strane sudije za prekršaje 22 mještanina sela Martinaj u subotu, saopštio je poslanik Force Genci Nimanbegu. Crkveni odbor Svetog Georgija iz Gusinja u subotu je uz asistenciju plavske policije nastavio čišćenje ruševine crkviša Svetog Vasilija Ostroškog u selu Martinaj, što su pokušali spriječiti mještani, nakon čega je uhapšena grupa od njih 22.

Forca izrazila nezadovoljstvo privođenjem mještana sela Martinaj
Portal AnalitikaIzvor

On je naveo da su od predstavnika sela Martinaj blagovremeno obavješteni oko problema sa njihovom imovinom i željom da se taj problem mirno riješi u institucijama sistema i bez nepotrebnih tenzija.

- Iako smo iz Force na vrijeme upozorili i Ministarstvo unutrašnjih poslova kao i Ministastvo pravde o stavovima mještana Martinaja i njihovoj spremnosti da se dijalogom riješi spor u institucijama sistema to nije dalo nikakvih rezultata već naprotiv preduzete mjere su neadekvatne, sa elementima zastrašivanja i pristiska na mještane iako su se obratili prethodno pismom institucijama i Vladi i ministarstvima, političkim partijama i medjunarodnim organizacijama. Privodjenjem i kažnjavanjem mještana samo se povećava nepovjerenje albanaca u institucije sistema i sumnja da one selektivno djeluju – navodi se u saopštenju Force dostavljenom Poralu Analitika koje potpisuje Nimanbegu.

On ističe da puno sličnih protesta u CG nije rezutiralo policijskim opsadama sela niti privodjenjem i kažnjavanjem tolikog broja garađana.

- Sigurno da nema više naivnih i neobrazovanih Albanaca da ne znaju što je namjera predstavnika SPC-a. Ona nastavlja po svojem starim planovima nacionalizma i obilježavanja  teritorija bez obzira na stav mještana i medjunacionalne odnose u CG. Povećavanje medjunacionalnih tenzija u CG nikome ne ide u korist već šteti svima.

Sigurno je to da Crnoj Gori ne treba novi problem sličan problemu Rumije. Stoga smatramo da su nadležni organi trebali spriječiti radove. Time bi se sprečili i protesti i privodjenja i sve što je slijedilo – rekao je Nimanbegu.

Forca će, kako je poručio, insitirati da se navodi mještana Martinaja oko sudske presude ispitaju u dijelu verodostojnosti i validnosti dokaza koje je prihvatio sud prilikom odlučivanja oko sporne imovine.

 

Portal Analitika