Abiznis

Bojanić: Neko treba da snosi posljedice zbog garancija; Jelić: Izvještaj DRI poruka MF-u

2605kap
S
kupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet razmatraće u ponedjeljak izvještaj Državne revizorske institucije o garancijama Vlade izdatim u 2010. i 2011. za pet preduzeća, a koje iznose 214 miliona i 530 hiljada eura. Revizijom su obuhvaćene garancije koje je Vlada izdala Željezari Nikšić, Željezničkoj infrastrukturi, Željezničkom prevozu, Pobjedi ali i podgoričkom Kombinatu aluminijuma o kojem će, kako se čni, na sjednici biti najviše govora.

Bojanić: Neko treba da snosi posljedice zbog garancija; Jelić: Izvještaj DRI poruka MF-u
Portal AnalitikaIzvor

- Očekujem da će uz učešće predstvnika državnih institucija i ministarstava se svakako povesti riječ o tome na koji način su date garancije po izvještaju DRI koji je veoma nepovoljan za odgovorne ljude u Vladi Crne Gore, a biće tema i aktuelna situacija u KAP-u jer se ta tema neće moći zaobići, kazao je predsjednik Odbora Aleksandar Damjanović za radio Antena M.

Podsjetimo, revizijom državnih garancija izdatih KAP-u uvtrđeno je da subjekti revizije, ministarstva ekonomije i finansija i Komisija za kontrolu državne pomoći, nijesu u dovoljnoj mjeri primjenjivali normative kojom je propisana procedura postupka davanja državnih garancija za kredite fabrici, da nijesu prezentirali analize finansijskog položaja KAP-a, održivosti Programa finansijskog restrukturiranja, a takođe nedostaje i procjena kreditnog rizika.

DRI je konstatovao da fali i odgovarajuća studija troškova i koristi, kao i procjena mogućih posljedica aktiviranja državnih garancija na budžet Crne Gore. Državni revizori su konstatovali da je Ugovorom o poravnanju iz 2009. utvrđeno da je Vlada obavezom davanja garancija za kredite KAP-u, u iznosu od gotovo 132 miliona eura, bez odgovarajućih kontragarancija, preuzela značajan rizik od njihovog aktiviranja.

Mladen Bojanić iz Pozitivne očekuje objašnjenje od predstavnika Vlade zašto su garancije date bez, kako kaže, ikakvog ekonomskog kriterijuma:

- Nalaz DRI je jasan i dobar, a druga je stvar što se njime pokazalo da su to skoro uludo bačeni novci na teret građana Crne Gore, a to je ogroman novac. Ja se iskreno nadam da je došlo vrijeme da neko snosi posljedice zbog toga što se dešavalo, ali ovo su čudna vremena, bojim se da će opet vladajuća elita tražiti neki izgovor, ali ja se nadam da će ih stići prvo politička odgovornost u najmanju ruku, a onda i svaki drugi vid odgovornosti, kazao je Bojanić za Antenu M.

Zoran Jelić iz DPS-a kaže da je dobro što je stigao izvještaj DRI, jer se u njemu navodi tačna struktura garancija.

- To što je važno napomenuti jeste da se ubuduće , i to je naročito poruka za novoga ministra finansija, da buduće izdavanje garancija zaista bude sa detaljnim oprezom, da se garancije mogu davati samo za razvojne infrastrukturne objekte. Jer dosadašnja praksa da se izdaju garancije koje nijesu u domenu razvojne politike Crne Gore treba prekinuti, ocijenio je Jelić za Antenu M.

Upitan da li izvještaj može pomoći u rješavanju problema u KAP-u Jelić kaže da su garancije date, ali da se sada tu ništa ne može uraditi.

- Možete da date preporuke koje postoje, koje su dali državni revizori, prema Ministarstvu finansija. Preporuku za svaku od garancija koje su date prema firmama treba poštovati, i ono što je najvažnije je da se procedure koje se moraju poštovati prilikom davanja garancija zaista poštuju, jer u izvještaju stoji da određene procedure nijesu poštovane, tako da neke garancije imaju formalne i zakonske nedostatke, odgovorio je Jelić.

A ni radnici od sjednice Odbora ne očekuju mnogo.

- Sad je popularno jako pričati o zatvaranju Kombinata, svi su se digli da zatvore Kombinat ne razmišljajući šta dobijajamo time. Po našem mišljenju niko ne bi dao normalan garancije za kredite da nije očekivao neko bolje stanje u aliminijumskoj industriji. Očekivan je i prolazak globalne krize, koja potresa sve zemlje u okruženju pa čak i najrazvijenije, tako da se nadamo da će Vlada i Skupština naći neko rješenje za očuvanje KAP-a, kazao je predsjednik Sindikata Rade Krivokapić.

Portal Analitika