TV / Film

Finale u Kanu: Nema jasnog favorita za Zlatnu palmu

2605kan
N
i nakon dvije nedjelje, 20 filmova i bezbroj defilea crvenim tepihom, nema jasnog favorita u trci za glavnu nagradu Kanskog festivala – Zlatnu palmu. Prestižno priznanje, koje se dodeljuje najboljem filmu u zvaničnoj konkurenciji, biće uručeno večeras, na osnovu odluke žirija, kojim predsjedava američki reditelj Stiven Spilberg.

Finale u Kanu: Nema jasnog favorita za Zlatnu palmu
Portal AnalitikaIzvor

I premda je ovo bila „rodna“ godina kada su filmovi glavne selekcije u pitanju, nijedno ostvarenje nije uspjelo da se nametne kao glavni favorit. Najmanje šest ostvarenja ima šansu da odnesu Zlatnu palmu – komedija braće Koen „Inside Llewyn Davis“ o folk pjevaču iz 1960-ih, „Velika ljepota“ o noćnom životu Rima Paola Sorentina, porodična drama „Prošlost“ Ašgara Farhadija, melodrama o imigrantima „The Immigrant“ Džejmsa Greja i lezbijska priča o odrastanju „Plava je najtoplija boja“ Abdelatifa Kešiša.

Konsenzus se uvijek teško postiže u Kanu, ali se na kraju ipak ostvari. Prošle godine, film „Ljubav“ Mihaela Hanekea bio je od samog početka favorit, a uspio je kasnije da osvoji i Oskara za najbolji strani film. Godinu dana ranije, kosmičko promišljanje Terensa MalikaDrvo života“, takođe, je bio očigledan „materijal“ za Zlatnu palmu. Ali, 2010. Kan je ostao zatečen kada je žiri sa Timom Bartonom na čelu odlučio da nagradi tajlandski film „Ujka Bunmi koji može da se sjeti svojih prethodnih života“.

2605kan2
Pojedini kladioničari, ove godine, prednost daju Farhadijevom filmu. Iranski reditelj, čiji je film snimljen na francuskom jeziku, osvojio je prije dve godine Zlatnog medvjeda u Berlinu i Oskara za najbolji strani film sa ostvarenjem „Razvod“, koje se, takođe, bavi porodičnim problemima. U svakom slučaju, francuska glumica Berenis Bežo, koja u Farhadijevom filmu glumi samohranu majku, rastrzanu između bivšeg muža i sadašnjeg partnera, čini se ima najbolje izglede da osvoji Zlatnu palmu za glavnu žensku ulogu.

Glavni konkurent joj je 19-godišnja Adel Eksaršopulos, zvijezda filma „Plava je najtoplija boja“, koja je jedno od glavnih otkrovenja ovogodišnjeg festivala.

2605kan3
Amerikanci imaju, takođe, dobre pozicije. Možda najbolji prijem u Kanu doživio je film braće Koen „Inside Llewyn Davis“ i njegova zvijezda i nova nada Holivuda, Oskar Ajsak. Braća Koen već imaju jednu Zlatnu palmu za film „Barton Fink“ iz 1991. GrejevThe Immigrant“, sa Marijon Kotijar i Žoakinom Feniksom, podijelio je kritiku, ali bi majstorski izveden portret Njujorka 20-ih godina prošlog vijeka mogao da nađe put do Spilbergovog žirija.

„Nebraska“ Aleksandera Pejna, sa Brusom Dern i Vilom Fortom, mogao bi, takođe, da zavede žiri svojom svedenom pričom o odnosu oca i sina. Tu su još i gej melodrama o ekcentričnom pijanisti Valentinu Liberejsu „Iza Kandelabra“ Stivena Soderberga, „Kakav otac, takav sin“ o zamjeni beba, japanskog reditelja Hirokazua Kore Edea i „Grigris“ priča o hendikepiranom plesaču Mahameta Saleha iz Čada.

Nema sumnje da će odluka biti teška za žiri u kojem se pored Spilberga nalaze Ang Li, Nikol Kidmen, Kristof Volc, rumunski reditelj Kristijan Munđiu, škotska rediteljka Lin Remzi, japanska rediteljka Naomi Kavaze, francuski glumac Danijel Otej i bolivudska zvijezda Vidija Balan.

izvor: Pobjeda

Portal Analitika