Politika

DPS: Daliborka Pejović izabrana za predsjednicu Ženske alijanse

2505Daliborka-Pejovic
D
anas je u Podgorici održana Osnivačka konferencija Ženske alijanse Demokratske partije socijalista Crne Gore – ŽAD, a za predsjednicu je izabrana Daliborka Pejović.

DPS: Daliborka Pejović izabrana za predsjednicu Ženske alijanse
Portal AnalitikaIzvor

Osnivačkoj konferenciji prisustvovale su delegatkinje iz svih opština u Crnoj Gori, gosti iz koalicionih partija, nevladinih organizacija, fondacija, prijatelji Partije, istaknute ličnosti iz kulturnog, sportskog i javnog života Crne Gore, te partijsko rukovodstvo na čelu sa predsjednikom, Milom Đukanovićem, navodi se u saopštenju.

Za predsjednicu ŽAD DPS izabrana je Daliborka Pejović, dok su za potpredsjednice, po regionalnoj zastupljenosti, izabrane Maja Žatović, Žana Filipović i Zilha Idrizović.

Osnivačka konferencija usvojila je Statut i Program ŽAD-a DPS Crne Gore i izabrala Glavni odbor ŽAD-a.

Inicijativa za formiranje ŽAD DPS formalno je pokrenuta krajem 2011. godine kada je  Glavni odbor DPS donio odluku o osnivanju organizacije žena DPS Crne Gore i formirao Inicijativni odbor na državnom nivou. Održavanju Osnivačke konferencije prethodile su aktivnosti na formiranju inicijativnih odbora ŽAD u svim opštinskim odborima partije i na taj način je okupljena struktura partijskih aktivistkinja i drugih zainteresovanih žena, koje su danas u Podgorici osnovale partijsku organizaciju žena DPS-a.

- Ženska alijansa DPS osnovana je sa ciljem unapređenja građanskog društva uz poštovanje ljudskih i manjinskih prava, posebno ženskih prava, zatim poštovanja civilizacijskih načela: prava na život, slobodu, jednakost, pravdu i solidarnost, posvećenosti obezbjeđivanju dobra za sve građane Crne Gore te stvaranja boljih i jednakih uslova za život građana i građanki, adekvatnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu i iste šanse za kvalitetno obrazovanje, stoji u saopštenju DPS-a.

Kako se dalje navodi u saopštenju ŽAD će promovisati i podsticati mjere integrisanja rodnog aspekta u državne politike i programe i afirmisati balansirano učešće muškaraca i žena u društvenom i političkom životu, a u skladu sa usvojenim partijskim načelima i preporukama relevantnih međunarodnih organizacija.

 

 

Portal Analitika