Društvo

USSCG: Rezolucije potpisalo oko hiljadu građana

usscg
R
ezolucije Unije slobodnih sindikata (USSCG) o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) i zaštiti materinstva potpisalo je oko hiljadu građana, prenosi agencija Mina.

USSCG: Rezolucije potpisalo oko hiljadu građana
Portal AnalitikaIzvor

Iz Unije su kazali da je kampanja potpisivanja rezolucija počela 1. maja.

- Za samo dva sata koliko su punktovi bili otvoreni za potpisivanje, prikupljeno je oko hiljadu potpisa. Taj broj je do danas znatno povećan, rekli su agenciji Mina-business predstavnici Unije.

Oni du dodali da je, nakon što su mediji prenijeli vijest o rezolucijama, i prije nego je zvanično počela kampanja za prikupljanje potpisa, obratio im se ogroman broj građana sa pitanjima kada će i na koji način biti vođena kampanja.

Iz Unije su rekli da se građani najviše interesuju za Rezoluciju o zaštiti materinstva.

Inicijativa za potpisivanje proslijeđena je svim sindikatima i sindikalnim organizacijama koje djeluju u okviru Unije, a zainteresovani građani mogu potpisati inicijative u opštinskim kancelarijama USS ili kod aktivista na terenu.

Iz Unije su najavili da će tokom naredne sedmice obavijestiti sve zainteresovane na kojim mjestima, kada i do kada mogu potpisati peticije.

USSCG je 1. maja u šest opština koji su njeni regionalni centri, Podgorici, Nikšiću, Herceg Novom, Baru, Pljevljima i Bijelom Polju, organizovala potpisivanje peticija.

Unija predlaže da se ženama sa više od 15 godina radnog staža koje imaju četvoro i više djece, i onima sa 25 godina staža i troje djece, ukoliko to žele, dodijeli doživotna mjesečna naknada, koja ne može biti manja od dvije trećine prosječne zarade u Crnoj Gori.

Rezolucijom o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Unija traži da se pravo na starosnu penziju stiče sa navršenih 65 godina za muškarce, a 60 za žene, sa najmanje 15 godina penzionog staža.

Traže i da se pravo na starosnu penziju stiče sa navršenih 40 godina za muškarce, a 35 godina staža osiguranja za žene i najmanje 55 godina života. U USS smatraju da ona treba da se utvrđuje od prosjeka zarada, odnosno osnovica osiguranja ostvarenih u 20 najpovoljnijih uzastopnih godina za osiguranika.

Najniža penzija, kako su kazali, ne smije biti manja od minimalne zarade, a puna starosna penzija od 70 odsto zarade zaposlenog u Crnoj Gori koja je ostvarena u godini koja prethodi godini ostvarenja prava, prenosi Mina.

Portal Analitika