Društvo

Dan mladosti: Štafete i sjećanja

2505stafeta
Na današnji dan u bivšoj Jugoslaviji slavio se Dan mladosti. Bila je to svečanost u čast njenog doživotnog predsjednika Josipa Broz Tita, a svake godine na ovaj dan u njegove ruke stizala je štafeta mladosti - simbol bratstva i jedinstva - koja bi prethodno obišla sve krajeve SFRJ.

Dan mladosti: Štafete i sjećanja
Portal AnalitikaIzvor

Radio Antena M podsjeća da će i danas štafete mladosti stići u Kuću cvijeća u Beogradu i u rodnu kuću Josipa Broza Tita u Kumrovcu. Takođe, proslavu Dana mladosti u Tivtu tradicionalno organizuje Generalni konzulat SFRJ.

Štafeta mladosti uvedena je 1945, a na Titovu inicijativu 1957. događaj je proglašen Danom mladosti. Do maršalove smrti 1980. godine, štafeta je dodjeljivana lično njemu, na stadionu JNA u Beogradu. Od 1980. godine, štafeta se predavala predsjedniku Saveza socijalističke omladine Jugoslavije. Posljednji put uručena je 1988, nakon čega je ta manifestacija ukinuta.

2505sletLiga antifašista Jugoistočne Evrope odlučila je da je obnovi. Štafeta mladosti krenula je iz Berana 27. aprila za Beograd, a u isto vrijeme krenule su i štafete iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine ka Titovom rodnom Kumrovcu. Član Predsjedništva Lige antifašista Jugoistočne Evrope, Radislav Stanišić iz Jugoslovenske komunističke partije, za podgorički radio govori kuda je sve štafeta prošla.

- Obišla je Berane, Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Plužine, Nikšić, Podgoricu, Skoplje. Iz Skoplja je obišla Makedoniju, južni dio Srbije i Smederevo, a iz Smedereva za Beograd. Jednoj štafeti odredište je Kuća cvijeća u Beogradu, a drugoj rodna kuća Josipa Broza Tita u Kumrovcu.

Sjećanje ili idolopoklonstvo: Dan mladosti biće tradicionalno obilježen i u Tivtu, jubilarni deseti put. Generalni konzul SFRJ Marko Perković kaže da će štafeta u Tivtu biti predata mladima.

- Štafetu ćemo predati današnjoj omladini, sa željom da sreću i radost naše proživljene mladosti prenesemo na njih. Organizovaćemo SFRJ Party i podsjetiti se na zemlju u kojoj, ako nisu oni rođeni, rođeni su njihovi roditelji. I, u svakom slučaju je ne treba prepustiti zaboravu.

Perković kaže da ne želi da Dan mladosti obilježava sa Ligom antifašista Jugoistočne Evrope, jer ta proslava, prema njegovom mišljenju, ima prizvuk idolopoklonstva.

- Mi prema drugu Titu nemamo osjećaj idolopoklonstva. Drug Tito je svakako jedna od najznačajnijih ličnosti 20. vijeka, čovjek koji nas je ubijedio da možemo da živimo zajedno, što smo mi ubrzo nakon njegove smrti veoma uspješno demantovali.

2505stafetamladostiBratstvo i jedinstvo: Član Predsjedništva Lige antifašista Radislav Stanišić, pak, kaže da nije posrijedi idolopoklonstvo, te da njima cilj nije oživljavanje uspomena, nego sloge među narodima nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

- Mi hoćemo da obnovimo pokidane veze. Bez obzira na to što Jugoslavija ne postoji, postoje jugoslovenski narodi i niko im ne može zabraniti da obnove veze koje su ranije bile, da bratstvo i jedinstvo ponovo nastupi na ovim prostorima, da povratimo vrijeme blagostanja i ono što je nekada vladalo na prostorima bivše Jugoslavije.

Generalni konzul SFRJ Marko Perković kaže da se u konzulatu trude da Titove ideje i riječi sačuvaju od zaborava.

- Titova ideja i riječi su svevremene. Mi ih i danas pominjemo i trudimo se da dobiju svoje puno otjelotvorenje, između ostalog u Kupu maršala Tita, koji se igra svake godine, u znak sjećanja na utakmicu Hajduk - Crvena zvezda, koja je bila više od igre, kada smo svi plakali za Titom. I uz pitanje: da li smo bili iskreniji onda kada smo plakali za Titom ili danas, kada nam se svaki dan plače - zaključuje on.

Portal Analitika