Fudbal

Vrijeme je za njemačko finale LŠ, Bajern ili Borusija!?

LigaSampionaPehar
E
vropski klupski fudbalski šampion stići će iz Njemačke. Ili će Bajern imati treću sreću u posljednje tri godine ili će, nakon 15 sezona, ''milioneri'' drugi put u svojoj istoriji uzeti pehar sa ,,velikim ušima”? U istoriji Kupa šampiona i Lige šampiona imali smo špansko, italijansko i englesko finale, vrijeme je i za njemačko!

Vrijeme je za njemačko finale LŠ, Bajern ili Borusija!?
Portal AnalitikaIzvor

Na legendarnom "Vembliju" suočiće se Bajern Minhen i Borusija Dortmund. Dva tima su dominirala tokom sezone, bili su bolji od velikana kao što su Real Madrid, Juventus, Barselona, a dominiraju i Njemačkom prvenstvu posljednjih godina. Bajern je poslije dvije godine vladanja, svrgnuo Borusiju sa trona.

Finale je, samo od sebe, najveći događaj. Čini se da u finalu, Bajern ne može dati ništa novo, od njegovih izdanja teško da se može bolje. Uobičajena igra sa velikim posjedom lopte, te tečnim pasom. Riberi i Roben će maksimalno koristiti svoju brzinu po krilima, a njihovi centarfori sjajne skakačke sposobnosti.

"Poštujemo Borusiju, ali vjerujem da od nas zavisi da li ćemo pobijediti ili izgibiti. Ako pokažemo sve što možemo, postoji samo nekoliko ekipa u Evropi koje mogu da nas pobijede", rekao je Bastjan Švajnštajger.

Ali, za veliko finale potrebno je dvoje, potreban je još jedan, pravi partner. I da ga je neko birao, bolje ga nije mogao odabrati – ,,milioneri'' su prošli kroz pakao Malage, Murinju otvorili izlazna vrata Reala i ne misle na ništa osim na pobjedu u finalu. Jirgen Klop ima izuzetno mlad tima sa prosjekom od samo 23 godine. Bez Gecea u timu, Jirgen Klop bi u svoju 2-3 formaciju u veznom redu mogao da ubaci Kevina Groskrojca. Ukoliko se, pak, odluči za nešto ofanzivniji sistem, Nuri Šahin bi trebalo da bude zamjena za Gecea.

"Ovo finale je meč karijere. U posljednje dvije godine osvojili smo tri trofeja, ali sam siguran da ćemo doći do onog najvažnijeg. Očekujem veliku bitku, ali smo do sada već pokazali da, ako igramo onako kako umijemo, možemo da se nosimo sa svakim, pa i sa Bajernom", samouvjereno je poručio Neven Subotić.

Bajern i Borusija su u istoriji odigrali 96 utakmica. Bajern je dominantan u međusobnim duelima sa skorom 41-26-29, uz gol razliku 175-115. Samo dvije od posljednjih 12 susreta ovih ekipa završene su bez pobjednika – oba meča u ovogodišnjoj sezoni Bundeslige. Inače Dortmund je izgubio samo dva od posljednjih devet mečeva sa ,,ponosom Bavarske”.

Bajern će na Vembliju biti bez Holgera Badštubera i Tonija Krosa. Borusiji nedostaje Mario Gece, dok će Mats Humels igrati rovit.

Vjerovatne postave:

Bajern Minhen (4-2-3-1): Nojer – Lam, Boateng, Dante, Alaba – Švajnštajger, Martines – Roben, Riberi, Miler – Mandžukić

Borusija Dortmund (4-2-3-1): Vajdenfeler – Pišček, Humels, Subotić, Šmelcer – Bender, Gundogan – Rojs, Groskrojc (Šahin), Blaščikovski – Levandovski

Portal Analitika