Društvo

KAPITANIĆ: Na domu "Durmitor" postavićemo ploču Krstu Zrnovom Popoviću

24kapetanic
"Kako je različit pejzaž između Crna Gore i Ćaka, to sam pomislio kada sam vidio Crnu Goru. Ovo je fantastična zemlja, toliko se emocija probudio kada sam došao ovdje. Dozivam svoje roditelje i prolazim kroz mjesta kroz koja su oni prolazili. Obišao sam Velimlje i Cuce, i uzeo jedan kamen sa kuće moga đeda Đura i mog đeda Mata". Ovako je guverner argentinske provincije Ćako Horhe Milton Kapitanić u emisiji "Živa istina" autora Darka Šukovića, na Atlas televiziji, opisao svoj prvi susret sa Crnom Gorom.

KAPITANIĆ: Na domu "Durmitor" postavićemo ploču Krstu Zrnovom Popoviću
Portal AnalitikaIzvor

Potomak prvih crnogorskih iseljenika, inače veoma uticajna ličnost u političkom životu Argentine, pričao je o istoriji svoje porodice.

-Moje đedove nisam upoznao, umrli su davno, ali moje babe i roditelji su mi pričali o našem porijeklu i o Crnoj Gori. Moji roditelji su bili ovdje 2005. godine, kazao je Kapitanić.

Govoreći o prvoj crnogorskoj koloniji u Ćaku, La Montenegrini, podsjetio je da je osnovana prije gotovo 100 godina.

-Crnogorci su po dolasku u Ćako naporno radili, pripitomljavali zemlju. Napravili su velike zadruge i to je bila osnova našeg razvoja. Danas smo jedan od vodećih proizvođača pamuka, suncokreta, žitarica- kazao je Kapitanić.

Upitan da li je još neko živ od starih koji su rođeni u Crnoj Gori rekao je da je ostao samo Vlado Kapitanić.

Guverner Ćaka je naglasio da planiraju da dostojno obilježe jubilej, 100 godina od dolaska Crnogoraca, i da će obnoviti dom "Durmitor". Na domu će postaviti ploču posvećenu Krstu Zrnovom Popoviću.

„Krsto Popović je heroj. U Argentini je bio od 1922. do 1924. Ploča će biti sjećanje na njega i njegov boravak kod nas. Prije neko veče sam na poklon dobio gusle sa njegovim likom“, kazao je Kapitanić.

Odgovarajući na pitanje koliko su se podjele iz Crne Gore, tokom četiri talasa migracija, osjećale u našim zajednicama u Argentini, Kapitanić je rekao da nisu i da su uvijek pokušavali da se drže zajedno.

„Nije ni ono što se dešavalo devedesetih u Jugoslaviji toliko uticalo, jer smo daleko od domovine pokušavali da se povežemo i držimo jedni drugih i radimo sve u interesu zajednice. Mi jako dobro znamo za sve borbe Crnogoraca kroz istoriju, kao i posljednju za nezavisnost. Mislim da zemlje koje su prošle taj put mogu da ravnopravno grade dobre odnose", rekao je guverner Ćaka.

Upitan ima li namjeru da se na narednim predsjedničkim izborima okuša u trci za šefa države, Kapitanić je rekao da ima namjeru da vlada Ćakom do 2015. godine.

„Mene zanima da dobro rukovodim provincijom na čijem sam čelu i da mandat završim dobrim rezultatima.To je moj interes. Ostvarili smo veliki napredak, investicije su velike, smanjuje se nezaposlenost. To zahtjeva mnogo posvećenosti i neću da me ništa dekoncentriše u tom poslu“, rekao je Kapitanić.

Podsjećajući da je potpredsjednik Partido Justicialista, koju vodi predsjednica države Kristina Fernandes De Kišner, naglasio je da ima veliku odgovornost. “Mi smo posvećeni radu, imam podršku predsjednice i ja sam osvojio najveći procenat glasova u istoriji demokratije u Ćaku. Dobio sam čak 67 odsto glasova i za taj rezultat je zaslužna i podrška predsjednice”, istakao je Kapitanić.

On je naglasio da je za odnose Crne Gore i dijaspore u Argentini dobro da se otvori ambasada, kao i da je potrebno učiniti što više na ekonomskoj saradnji jer Argentina ima velike investitore.

Iznoseći utiske o Crnoj Gori i našim vezama sa iseljenicima, Kapitanić je kazao da su odnosi među ljudima bezgranični, vanvremenski i zauvijek. "Bilo bi lijepo i da se moje ćerke upoznaju sa Crnom Gorom, sa svojim korijenima".

Portal Analitika