Društvo

Franović povodom dvadesetogodišnjice Tribunala: Haški sud je ispunio svoj cilj


2405slobodan-franovicok
M
eđunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, poznatiji kao Haški tribunal, sjutra obilježava 20 godina od osnivanja.Tribunal je u periodu od dvije decenije podigao optužnice protiv 161 osobe za teške povrede humanitarnog prava počinjene između 1991 i 2001. Postupci protiv 136 osoba su završeni, a u toku su za još njih 25.

Franović povodom dvadesetogodišnjice Tribunala: Haški sud je  ispunio svoj cilj
Portal AnalitikaIzvor


Nakon što se podvuče crta ispod 20 godina rada, utisci o učinjenom su podijeljeni u međunaronoj zajednici.



Kako javlja radio Antena M, predsjednik crnogorskog helsinškog komiteta

Slobodan Franović

kaže da je sud ispunio svoj cilj:



’’On je zapravo postao najznačajnija međunarodna institucija za procesuiranje ratnih zločina nakon suda u Nimbergu.’’



Saglasna je sa Franovićem i

Nataša Kandić

iz Upravnog odbora Fonda za humanitarno pravo u Beogradu. Kaže da je dugačak spisak zadataka koje je Haški tribunal uspješno ispunio:



’’Haški tribunal je sebi postavio cilj da prekine praksu nekažnjivosti na Balkanu, što je uspješno i ostvario. Zahvaljujući Haškom tribunalu, ratni zločin je postao kažnjiv.’’



Međutim,isto tako,smatra Kandić,ima i onih ciljeva koji su bili, kako kaže, nerealni, te stoga, tribunal nije ni mogao da ih ispunI:



’’Nije zadatak nijednog suda da uspostavlja niti da mu cilj bude pomirenje. Zadatak tribunala je pravda koja može da pomogne procesu pomirenja.’’



Kandić kaže da je broj procesuiranih slučajeva iz Srbije mogao biti veći, da vlasti nijesu u početku odbijale saradnju sa tribunalom.



Tamnu sjenku na rad suda bacile su, smatra Kandić, posljednje godine i oslobađajuće presude u predmetima hrvatskih i srpskog generala :



’’Imamo situaciju da je kraj Haškog tribunala obilježen novim standardima koji iz političkih razloga mijenjaju čitavo naslijeđe i staju u odbranu država.’’



Franović medjutim smatra da je Haški tribunal procesuirao sve što je trebalo:



"Procjenjujući sve što se dogodilo u proteklih 20 godina, rekao bih da je Tribunal ispunio koncept koji nije odmah u početku bio jasno definisan, a to je da se fokusirao na optužbe odnosno istrage o onim osobama koje su bile na najvećim pozicijama i na najteže zločine.’’



Ipak, ostaje nešto što je neprocjenjivo, na hiljade činjenica koje se odnose na konkretne ljude, situacije, zločine, počinioce, te da u sjećanju svih ostane ono najbitnije-žrtve.

foto: skalaradio.com

Portal Analitika