Društvo

Dačić: Ne verujem u ljubav među narodima bivše Jugoslavije, vjerujem samo u interes

dacicnevjerok
Ne vjerujem u ljubav među jugoslovenskim narodima jer da je ta ljubav postojala mi ne bismo ni ratovali. Verujem samo u interes, rekao je danas premijer Srbije Ivica Dačić u Bečićima na Samitu 100 lidera Jugoistočne Evrope, prenijeli su mediji.

Dačić: Ne verujem u ljubav među narodima bivše Jugoslavije, vjerujem samo u interes
Portal AnalitikaIzvor

Dačić je rekao da su Jugoslavija i Evropska unija bile utopije, i da nema svrhe ulaziti u utopiju stvaranja nove Jugoslavije, već tražiti zajednički ekonomski interes cijelog regiona.

Premijer je obraćajući se prisutnima na skupu rekao da cio region treba da definiše zajednički interes koji će voditi ka ekonomskom prosperitetu Balkana, ali da bilateralni primjeri govore da nije svima podjednako stalo do takvog pristupa.

- Ja sam samo protiv da govorimo da su Slovenija i Hrvatska u Evropi, a mi ostali tu negdje ispred Evrope. Ne može Srbija biti samo tržište za Sloveniju i Hrvatsku, nego partner. Isto tako mora da se otvori i njihovo tržište za Srbiju - rekao je Dačić.

On je poručio da svi prisutni biznismeni na skupu to znaju.

- Nemojte sada da pričate da nije tako, jer mi se na to svi žalite. Sama činjenica da ovdje nijesu prisutni ljudi iz Hrvatske govori da oni možda imaju neka preča posla zbog ulaska u Evopsku uniju - rekao je premijer.

Premijer je uputio kritike i na račun Evropske unije rekavši da je svima u regionu ipak lakše da budu upućeni jedni na druge, "nego da slušamo neke druge iz EU koji nam djele lekcije, ali ipak moramo da ih saslušamo jer od njihovog glasa zavisi da li ćemo dobiti datum za otpočinjanje pregovora".

On je dodao da u Beogradu veoma često moramo da slušamo i neke Evropljane koji nam djele lekcije kako treba da izgledaju neki zakoni koje oni i nemaju u svojim zemljama.

- Ponekad mi dođe da istinski kažem kako se osjećamo jer je naša situacija takva da cio region ima zajedničke probleme, a sa druge strane postoje neka stalna uslovljavanja na putu ka EU - dodao je Dačić.

 

 

Portal Analitika