Abiznis

Žurić izabran za člana Senata DRI

24DRI
A
dministrativni odbor Skupštine izabrao je danas Radula Žurića za četvrtog člana Senata Državne revizorske institucije (DRI).

Žurić izabran za člana Senata DRI
Portal AnalitikaIzvor

Za Žurića, koji je zaposlen u DRI, je glasalo pet poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), predsjednik Odbora, Radivoje Nikčević, Saša Pešić, Milorad Vuletić, Marta Šćepanović i Radovan Obradović.

Za tu poziciju su se, pored Žurića, kandidovali sudija Višeg suda Biljana Vuksanović, Neli Ćuković koja je od marta 2010. godine obavljala funkciju rukovodioca Revizorskog tijela za kontrolu sredstava Evropske unije, ali nije ponovo izabrana i bivši službenik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Dragoslav Minić.

Za Vuksanović su glasali poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Rifat Rastoder i Srđan Perić iz Pozitivne, dok Ćuković i Minić nijesu dobili nijedan glas.

Nikčević je na Odboru kazao da, imajući u vidu ishod glasanja, u skladu sa poslovnikom, Administrativni odbor će Skupštini predložiti Žurića za člana DRI.

Perić je tražio da se zapisničarski konstatuje kako je glasao predstavnik Pozitivne.

Nikčević je podsjetio da danas ističe javni poziv za prijavu kandidata za petog člana Senata DRI. On nije htio da navodi imena prijavljenih jer, kako je kazao, još postoji mogućnost da se neko prijavi.

Prema njegovim riječima, Administrativni odbor bi mogao da zasjeda naredne sedmice kako će se znati kompletan sastav prijavljenih kandidata, kada bi moglo da bude riječi i o izboru predsjednika Senata DRI.

DRI već četiri godine radi u nepotpunom sastavu, odnosno bez petog člana Senata, a dosadašnji predsjednik Senata, Miroslav Ivanišević je krajem marta podnio ostavku, zbog video snimaka objavljenih na Jutjubu /YouTube/.

Administrativni odbor ne bira direktno predsjednika Senata DRI, već samo novog člana, a onda od članova predlaže Skupštini koga će da izabere za prvog čovjeka te institucije.

Predsjednik Senata DRI imenuje se na pet do devet godina i ista osoba ne može dva puta biti birana na tu dužnost.

Ivanišević je na toj dužnosti bio od decembra 2006. godine.

On je i bivši potpredsjednik Vlade i nekadašnji ministar finansija, a bio je i jedan od članova Senata DRI koji je u prethodnih nekoliko mjeseci radio na preliminarnom izvještaju o reviziji državnih garancija Vlade za 2010. i 2011. godinu, uključujući i one koje su date za Kombinat aluminijuma.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika