Svijet

Rusija: Zemljotres 8,2 stepena - tresla se i Moskva

24Sahalin
R
usku oblast Sahalin pogodio je zemljotres jačine 8,2 stepena Rihterove skale. Kako javljaju ruski mediji, naknadni potresi osjetili se i u Moskvi.

Rusija: Zemljotres 8,2 stepena - tresla se i Moskva
Portal AnalitikaIzvor

Ruske vlasti izdale su upozorenje na cunami za oblasti Sahalin i Kurilska ostrva, zbog zemljotresa čiji je epicentar bio u Ohotskom moru, ali su poslije to upozorenje povukle.

Naknadni zemljotresi takođe su bili veoma snažne magnitude jer su se osjetili čak u Moskvi koja je od te oblasti udaljena 9.000 kilometara. Kako prenose mediji, stanovnici Moskve zvali su nadležne službe prijavljujući da su osjetili vibracije i tremor zbog kog se pomjerao namještaj . 

"Neki su čak i napustili svoje stanove, iz bezbjednosnih razloga", rekao je neimenovani izvor iz hitnih službi agenciji Inerfaks. 

Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama, niti pričinjenoj materijalnoj šteti,neki stanovnici Sahalinskog regiona kazali su da nemaju struju 

U međuvremenu, seizmičari su najavili da se može očekivati da još jedan snažan zemljotres jačine preko 7 stepeni Rihterove skale pogodi istu oblast za nekoliko dana. 

Kurilska ostrva koje je danas pogodio snažan zemljotres su vulkanski arhipelag u ruskoj Sahalinskoj oblasti. Prostiru se dužinom od 1.300 kilometara od japanskog ostrva Hokaido do poluostrva Kamčatka, razdvajajući Ohotsko more od sjeverozapadnog Pacifika. Ovom arhipelagu pripada 56 ostrva i više stijena. Na njemu postoji 39 aktivnih vulkana, navodi se na sajtu Vikipedije. 

Na Kurilskim ostrvima živi oko 16.700 ljudi. Većina se bavi ribarstvom. 

Snažni zemljotresi pogodili su danas i Sjevernu Kaliforniju i ostrvsku državu Tongo.

IZVOR: B92

 

Portal Analitika