Društvo

Pošta Crne Gore: Prigodna poštanka marka „Stara maslina”

24post
P
ošta Crne Gore izdala je danas prigodnu poštansku marku „Stara maslina”. Marku i FDC, Koverat prvog dana, Pošta je publikovala u okviru izdanja „Zaštita prirode”.

Pošta Crne Gore: Prigodna poštanka marka „Stara maslina”
Portal AnalitikaIzvor

Ovo izdanje štampano je u 15 000 serija, a nominalna vrijednost marke je 0,30 EUR. Autor idejnog rješenja marke je Milena Kaluđerović – Tonić, grafički dizajner sa Cetinja.

Na Koverti prvog dana u propratnom tekstu, između ostalog, navedeno je „Više od dvije hiljade godina barska Stara maslina je znak-označitelj regiona, nezamjenljivi dio vizuelnog, ali i duhovnog identiteta crnogorskog pomorja. Njena se starost cijeni između 2000 i 2700 godina. Stara maslina na Mirovici je prvorazredna atrakcija, sa obimom stabla preko deset metara. Samo su još tri masline slične starosti u svijetu. To su “Sveta maslina” u Jerusalimu (vezana za Isusov grob i Maslinovu goru), maslina u Palermu u Italiji, te najstarija od njih, ona u Atini pod kojom je sjedio i razmišljao Platon. Maslina iz Mirovice zakonom je zaštićena. Mještani Bara, sve tri vjere, izuzetno su vezani za ovo sveto drvo“.

Portal Analitika