Društvo

Vijesti konstruišu navodnu podršku „nezavisnih" stručnjaka: Advokate poslao suvlasnik

24pob
K
ako piše Pobjeda Vijesti su objavile 18. maja izvode iz navodnog izvještaja „nezavisne ekspertske misije Članova Njujorške i Švedske advokatske komore" u kojem je pružena podrška suvlasnicima tog medija, ali je prećutano da je advokate poslala kompanija Media Development Investment Fund (MDIF) koja je suvlasnik Vijesti i da, dakle, nije riječ ni o kakvim „nezavisnim" stručnjacima već o advokatima koji rade za suvlasnika Vijesti.

Vijesti konstruišu navodnu podršku „nezavisnih" stručnjaka: Advokate poslao suvlasnik
Portal AnalitikaIzvor

U tekstu objavljenom u Vijestima ponovljene su neistinite tvrdnje suvlasnika tog medija da država Crna Gora navodno pritiska tab­loid Vijesti i preferira neke druge medije pri čemu je posebno apostrofirana Pobjeda. Više osoba, predstavljenih kao „nezavisni eksperti", koje su tokom februara posjetile Crnu Goru tražile su tada i sastanak sa urednikom Pobjede. Predstavili su se kao advokati. Na pitanje u čije ime su došli u Crnu Goru, odnosno što je cilj njihovog boravka najprije su ponavljali mantru o nezavisnosti i sl. da bi na insistiranje da kažu za koga sastavljaju izvještaj promrsili da ih je angažovala kompanija MDIF, koja je suvlasnik Vijesti piše Pobjeda. Premda je ta činjenica o angažmanu jasno navedena i na početku sažetka Izvještaja kao i u samom Izvještaju, Vijesti to nisu navele.

Ovaj dnevnik objavio je devet dana ranije, 9. maja, intervju sa Jurgenom Ejbofom predstav­ljenim kao „jedan od najpoznati­jih danskih novinara" i predsjed­nik Odbora direktora dnevnika Politiken. U tekstu pod naslo­vom ,,U nekim oblastima ličite na diktaturu" ovaj novinar se obrušio na Pobjedu ponavljajući niz iskaza Vijesti o navod­nom pritisku na taj medij, o navodnom favorizovanju Pob­jede od strane države i si. Ejbol je direktno saopštio, a Vijesti prenijele, da on lično ,,i kompanija čiji je direktor... podržavaju TV Vijesti i dnevni list Vijesti". Pobjeda je „jednog od najpoznatijih novinara", koji je zaključke izveo,a da je prekršio sveto novinarsko pravilo - čuti obje strane - pitala, među ostalim, na osnovu čega je izveo takve zaključke, da li podržava i sve komponente uređivačke politike Vijesti, da li zna da su suvlasnici prekršili niz zakona itd. Pobjeda piše da su ostali bez odgovora. Ejbol je najprije ignorisao pitanja Pobjede. Onda je izbjegavao kontakt, da bi zatim, kada su ga ”pritisli", najprije rekao da će razmis­liti o pitanjima koja je nazvao „čudnim". Konačno se oglasio navodeći da poznaje situaciju u Crnoj Gori i da je stav stekao na osnovu Izvještaja navodnih američkih i švedskih „nezavis­nih" eksperata. Taj tekst, na koji se pozvao, objavljen je u Vijestima devet dana nakon što je Ejbol već izrazio podršku-piše Pobjeda.

Portal Analitika