Svijet

Nemiri u Stokholmu: Švedski standard nedovoljan za sve

24sv
U
predgrađu Stokholma već danima traju neredi u kojima su stotine nezadovoljnih demonstranata do juče zapalili više od 340 automobila i jedan restoran, bacali kamenice na policiju, uništili kulturni centar, školu i dom za stare, i to uglavnom u djelovima grada koji naseljavaju imigranti.

Nemiri u Stokholmu: Švedski standard nedovoljan za sve
Portal AnalitikaIzvor

Snimci nereda koje prenose svi svjetski mediji šokirali su Švedsku, ponosnu na svoju reputaciju zemlje socijalne pravde, koja je prihvatila veliki broj imigranata, gonjenih ratovima i represijom. Švedska, ipak, nije uspjela da se izbori sa nezaposlenošću, prvenstveno mladih, i sa ogorčenjem koje postoji među azilantima.

U noći između srijede i četvrtka grupa mladih zapalila je najmanje 30 automobila, a iz vatrogasnih službi javljaju da se nikada nisu suočili sa toliko požara u isto vrijeme. Učesnici nereda spalili su i jedan restoran u Skogasu, petnaestak kilometara južno od Stokholma.

Iz policije je saopšteno da je pet osoba privedeno, među kojima je i jedna šesnaestogodišnja devojka zbog sumnje da je planirala da podmetne požar. Ona je ipak puštena na slobodu. Neredi su izbili zbog toga što je policija ubila jednog 69-godišnjeg čovjeka u predgrađu Stokholma prilikom pokušaja hapšenja. Policija tvrdi da ih je taj čovjek napao nožem, dok demonstranti navode da se radi o prekomjernoj upotrebi sile.

Nakon decenija sprovođenja velikodušnih socijalnih beneficija, Švedska je smanjila ulogu države 90-ih, što je dovelo do najbržeg rasta nejednakosti u ekonomiji te zemlje od svih država članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Iako je životni standard i dalje jedan od najviših u Evropi, potonje vlade nisu uspjele da smanje nezaposlenost i siromaštvo među mladima, što je najviše pogodilo zajednice imigranata. Oko 15 odsto švedske populacije rođeno je u inostranstvu, a nezaposlenost među njima iznosi 16 odsto, dok kod rođenih Šveđana iznosi šest odsto.

Rouzbeh Djalaie, urednik novina Nora Sidan iz Stokholma, navodi da je razlog demonstracija „vrlo jednostavan“ - nezaposlenost, stambena pitanja i aroganciju policije. „Čekao se samo povod da neredi počnu“, objasnio je Djalaie za britanski Gardijan, dodajući da je policija često zaustavljala omladinu na ulici i tražila ličnu kartu, kao i da je tokom ovih protesta mlade nazivala i majmunima.

Izvor:Danas.rs

Portal Analitika