Region

Dodik: BiH je pogrešna priča, Doris Pak je u pravu

24dodik
M
ilorad Dodik izjavio je da je saglasan s mišljenjem poslanice Evropskog parlamenta Doris Pak da BiH treba izbaciti iz Savjeta Evrope, jer je "BiH pogrešna priča".

Dodik: BiH je pogrešna priča, Doris Pak je u pravu
Portal AnalitikaIzvor

"Slažem se, treba da se izbaci, jer ničemu ne služi. Ovoga puta se slažem s Doris Pak. Mislim da BiH zaista ne zaslužuje to mjesto", rekao je Dodik novinarima u Doboju.

Doris Pak je u Savetu Evrope tražila da se BiH suspenduje iz te organizacije, da se suspenduje prelazni Ugovor o trgovini i da se zaustave IPA fondovi za BiH, jer ona nije ispunila obaveze koje je preuzela na putu ka članstvu u EU, a prije svega nije sprovela presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci". 

Govoreći o toj presudi, Dodik je kazao da je RS ponudila predlog koji korespondira sa onim što je suština same presude - da se iz Ustava i Izbornog zakona BiH eliminiše diskriminacija pripadnika "ostalih" naroda. 

"Republika Srpska može sjutra da uđe u rješavanje tog pitanja i neće mijenjati stav. Očekujemo da se u Federaciji BiH usaglase stavovi o tom pitanju", poručio je predsjednik RS. 

On je rekao i da se zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker nepotrebno miješa u unutrašnje stvari u BiH. "To je izvan mandata bavljenja dejtonskim pitanjem", kazao je Dodik, komentarišući Rikerovu izjavu da predsjednik RS blokira rješavanje pitanja vojne imovine u BiH, što je jedan od ključnih uslova za napredovanje zemlje ka članstvu u NATO-u. 

Dodik smatra da se radi o sukobu dvije koncepcije - Rikerove, po kojoj treba da postoji nova BiH država-nacija, i koncepcije Republike Srpske, prema kojoj treba poštovati Dejtonski mirovni sporazum, što RS i čini. 

Dodik tvrdi da je pitanje imovine riješeno u Dejtonu, gdje je rečeno da BiH ima devet nadležnosti, a da sve ostalo pripada entitetima. 

"Kada pokušavamo da odbranimo naša prava, onda smo loši momci. Riker je svojom izjavom značajno usložnio rješavanje tog pitanja", kazao je Dodik. 

Evropski parlament je na današnjem glasanju odbio amandmane Doris Pak kojima se traži suspenzija BiH iz Savjeta Evrope, prenio je "Dnevni avaz".

IZVOR: BETA,B92

Portal Analitika