Abiznis

MARAŠ: Neophodan zajednički nastup na trećim tržištima

19verica
P
rivrednici iz regiona treba svoja iskustva da iskoriste za poslovnu saradnju u kreiranju održivih projekata za zajednički nastup na trećim tržištima, ocijenila je izvršni direktor kompanije Plantaže, Verica Maraš.

MARAŠ: Neophodan zajednički nastup na trećim tržištima
Portal AnalitikaIzvor

Ona je podsjetila da je kompanija Plantaže izvozno orjentisana i da svoje proizvode izvozi u više od 30 država širom svijeta.

"Naši proizvodi se teško probijaju na velika tržišta pošto dolaze iz jedne male zemlje, kao što je Crna Gora. Zato posebnu pažnju treba posvetiti zajedničkom regionalnom nastupu na trećim tržištima“, rekla je za Tanjug Maraš, koja učestvuje na Samitu 100 biznis lidera jugoistočne Evrope u hotelu Splendid, javlja Mina - business.

Samit je, kako je dodala, dobra prilika za razmjenu iskustava, unaprijeđenje saradnje i davanje smjernica vladama država regiona kako da se unaprijedi privredni ambijent.

Predsjednik kompanije Voli, jedne od najvećih trgovinskih lanaca u Crnoj Gori, Dragan Bokan ocijenio je da je ekonomsko povezivanje privrednika regiona posebno značajno dok traje kriza, kako bi se lakše prevazišle njene posljedice.

"Ekonomska kriza traje već dugo i zato moramo da se sa mnogo više pažnje odnosima prema privredama država regiona“, kazao je Bokan Tanjugu.

On smatra da skupovi kao što je Samit 100 biznis lidera regiona samo mogu da pomognu unaprijeđenju saradnje privrednika regiona, odnosno doprinesu njihovom povezivanju.

Direktor slovenačke korporacije Hidria, Iztok Seljak kazao je da bi zemlje, ali i kompanije iz jugoistočne Evrope morale da shvate da nemaju šanse da učestvuju u velikim projektima u inostranstvu ukoliko nastupaju pojedinačno.

"Mislim da je vrlo važno da svi zajedno uočimo i razumijemo da smo kao zemlje jugoistočne Evrope suviše podijeljeni, da smo izgubili neku kritičnu masu koju smo nekad zajedno imali, da je svako za sebe mali i u nastupu na drugim tržištima ne može napraviti neku veliku priču“, rekao je Seljak.

Prema njegovim riječima, isto važi i za ekonomije i za pojedinačne firme.

"Istovremeno, region će biti puno zanimljiviji za strane investitore jer će to biti jedan otvoren prostor od 25 miliona potrošača, a ne od nekoliko miliona", rekao je Seljak, koji je kopredsjednik građevinskog konzorcijuma Feniks.

Kako je je istakao, u oblasti građevine, nekretnina, arhitekture, dizajna svako za sebe može da radi ili male projekte na domaćem tržištu ili neke male djelove velikih projekata, ali zato postoje velike mogućnosti zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

"Zbog toga smo stvorili Feniks - građevinski konzorcijum jugosfere u kome su kompanije iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koje rade velike projekte u Rusiji, u Moskvi i Sočiju, a otvaraju se i novi projekti u Ukrajini", naveo je Seljak.

Predsjednik kompanije ITM, Toplica Spasojević ocijenio je danas da bi zemlje regiona, prije svega zemlje bivše Jugoslavije, mogle da se povezuju zajedničkim nastupom na trećim tržištima u oblastima građevinarstva, poljoprivrede, industrije.

Spasojević je istakao da je ohrabrujuće što je na političkom nivou takva platforma ošte prihvaćena, ali da predstoji teži dio - kako to pretočiti u praksu.

Prema njegovim riječima, najveće mogućnosti za saradnju su u građevinarstvu, energetici, poljoprivredi, određenim djelovima industrije kao što je vojna, a zemlje regiona mogle bi zajednički da nastupaju na tržištima na kojima imaju komparativne prednosti kao što su Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, zemlje Bliskog istoka i EU.

 

 

Portal Analitika