Društvo

SABOR SPC: Povučena incijativa za kanonizaciju Njegoša

23petariipetrovicnjegooks
I
nicijativa za kanonizaciju Petra Drugog Petrovića Njegoša povučena je iz procedure, izjavio je portparol SPC episkop bački Irinej. Sabor Srpske pravoslavne crkve neće se baviti tom temom, rekao je Irinej.

SABOR SPC: Povučena incijativa za kanonizaciju Njegoša
Portal AnalitikaIzvor


"Inicijativa za kanonizaciju

Petra Drugog Petrovića Njegoša

juče je ustupljena Komisiji Sabora, a danas je to pitanje ponovo razmatrano i Sabor je donio novu odluku da se ta inicijativa povuče iz procedure i Sabor se neće baviti tom temom", rekao je vladika Irinej novinarima u Patrijaršiji, javlja B92.



Na redovnom majskom zasijedanju Sveti arhijerejski Sabor SPC raspravljao je o predlogu da

Petar Drugi Petrović Njegoš

bude proglašen za sveca. Ove godine se obilježava 200 godina od rođenja Njegoša.



Inicijativu za proglašenje Njegoša za sveca podnijela je Mitropolija crnogorsko-primorska, a na Saboru ju je iznio mitropolit

Amfilohije

.



okbacki

Episkop bački je naveo da je posebna pažnja na današnjoj sjednici Sabora posvećena problemu Kosova i da je vođena odgovorna rasprava o ostanku i opstanku Crkve, naroda i državnosti na toj "najdragocjenijoj i najsvetijoj srpskoj zemlji".



Sabor će se još baviti tom "temom svih tema današnjih dana" i do kraja zasijedanja će imati o tome "šta da kaže", rekao je portparol SPC.



Vladika Irinej ni danas nije želio da odgovara na pitanja novinara, a sljedeće obraćanje medijima zakazao je za sjutra u 13 sati u Patrijaršiji.

Foto: Beta

Portal Analitika