Region

Hrvatska: Ustavni sud stopirao zdravstveni obrazovni program

2305ucionicaok
H
rvatski Ustavni sud pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti i privremeno ukinuo program zdravstvenog obrazovanja koji je stupio na snagu u februaru i odlučio da će se do donošenja novog programa, usklađenog sa ustavnim zahtjevima, predavati sadržaji prema ranijem programu, javlja Tanjug.

Hrvatska: Ustavni sud stopirao zdravstveni obrazovni program
Portal AnalitikaIzvor

To je izazvalo brojne i različite reakcije u hrvatskoj javnosti, od premijera, koji se zalaže za ostanak tog predmeta koji obuhvata i seksualno obrazovanje, pa do raznih udruženja konzervativnog predznaka koja i dalje osporavaju tu vrstu obrazovanja.

Postupak za ocjenu ustavnosti Ustavni sud pokrenuo je na zahtjev udruženja Grozd i Reforma, HSP-a 1861. i građana koji su tražili ukidanje odluke ministra Željka Jovanovića o uvođenju programa, u kojem je bio sporan dio koji obrađuje teme o polnoj i rodnoj ravnopravnosti i polno odgovornom ponašanju.

Ustavni sud je ovakvu odluku donio zbog formalnog nepridržavanja procedure prilikom uvođenja zdravstvenog vaspitanja u škole - naime, ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta nije se prilikom donošenja zakona savjetovalo s roditeljskim udruženjima, a odluka o donošenju zakona nije objavljena u "Narodnim novinama", službenom glasilu u Hrvatskoj.

Po riječima sudije izvjestioca Mate Arlovića, država je nove nastavne sadržaje trebalo da uskladi sa slobodom roditelja na vaspitanje djece, što u ovom slučaju nije ispunjeno.

Ustavni sud u nekoliko narednih mjeseci raspravljaće o proceduri donošenja plana i programa, pa će nakon toga donijeti odluku o ustavnosti tih akata. Iako je sporan samo dio koji se odnosi na polno vaspitanje, ustavni sud je ukinuo kompletni predmet jer se ustavno-pravno sporne tačke odnose na zdravstveno vaspitanje u cjelini.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović na vanrednoj konferenciji za novinare rekao je da će poštovati odluku i sve zahtjeve koji od suda dođu, a najavio je da će u junu biti sprovedena javna rasprava. On, međutim, tvrdi da odluka Ustavnog suda ne znači ukidanje programa i da on ni po čemu nije sporan.

Odluku Ustavnog suda komentarisao je iz Brisela premijer Hrvatske Zoran Milanović, koji je rekao da se odluka suda mora poštovati, ali je ocijenio i da "jedna vrlo agresivna grupa ljudi sprovodi kulturni rat u Hrvatskoj".

Jedna od prozvanih, javni pravobranilac za djecu Mila Jelavić, izjavila je da ne može da komentariše odluku Ustavnog suda dok je ne pročita u integralnom obliku, ali je naglasila da i dalje smatra da je nužno uvesti zdravstveno obrazovanje u osnovne i srednje škole, uključujući i dio o seksualnom vaspitanju.

Profesor Aleksandar Štulhofer, jedan od autora programa ovog predmeta, nije davao komentare jer smatra da se odluka Ustavnog suda odnosi na proceduru, a ne na njegov sadržaj, što je, kako je rekao, istovremeno i odgovor na izjavu predsednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička koji je njega i ministra Jovanovića pozvao da daju ostavke.

Portal Analitika