Svijet

Oklahomi prijeti nova oluja

2305oklahomatornadook
Z
vanično je potvrđeno da su 24 osobe poginule u naletu tornada koji je u ponedjeljak pogodio američku saveznu državu Oklahomu. Dok se spašavanje nastavlja, stanovnici ovog područja pažljivo posmatraju nebo zbog najava novih oluja, javlja Al Džazira.

Oklahomi prijeti nova oluja
Portal AnalitikaIzvor

Stanovnici grada Mura, kojeg je oluja sravnila sa zemljom, sada raščišćavaju ostatke, dok spasilačke službe i dalje tragaju za preživjelima.

Stanovnici nemaju struje, grijanja i rasvjete. Veliki broj lokalnih dobrotvornih organizacija i vjerskih grupa ponudio je pomoć.

Nacionalna meteorološka služba potvrdila je ono što je svaki stanovnik osjetio - bio je to najsnažniji tornado pete kategorije. Zadržao se na tlu oko 40 minuta, bio je širine više od kilometra i gutao je i izbacivao sve što mu se našlo na putu.

Spasilački timovi i dalje tragaju za preživjelima, mada to više izgleda kao sanacija nego spašavanje.

- Proći ćemo kroz svaki oštećeni komad nekretnine u ovom gradu najmanje tri puta prije nego što završimo - kaže Gery Bird, šef jedne vatrogasne brigade.

U obraćanju naciji, predsjednik Obama obećao je da<će učiniti sve što je potrebno kako bi krenula obnova.

Guvernerka ove savezne države Meri Folin kaže da se pogođena regija oporavlja od šoka.

- Imali smo nekoliko vrlo teških dana, jednu od najstrašnijih oluja i najveću katastrofu ikada viđenu. Usred te tragedije vidimo hrabrost i napore naših građana. Sve ćemo savladati i obnoviti -rekla je Folin.

Portal Analitika