Društvo

Pariz: Akademskom debatom obilježeno 200 godina od rođenja Njegoša

jubilejok2205
A
kademska debata na temu „Balkan između prošlosti i sadašnjosti“  održana je danas u Parizu u francuskom Nacionalnom institutu za istočne jezike i kulture (INALCO). Događaj koji je upriličen povodom 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, organizvan je u saradnji s Ambasadom Crne Gore u Francuskoj i Festivalom Jugoistočne Evrope  (SEE) u Parizu, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Pariz: Akademskom debatom obilježeno 200 godina od rođenja Njegoša
Portal AnalitikaIzvor

Debatu su otvorili predsjednik INALCO-a, Manuela Frank, ambasador Crne Gore u Republici Francuskoj, Irena Radović i predsjednik savjeta III Filmskog festivala Jugoistočne Evrope, Jordan Plevneš.

Nakon akademskog dijela, publika je imala priliku da pogleda dokumentarni film “Njegoš” istaknutog crnogorskog i balkanskog filmskog reditelja Branka Baletića.

Ambasador Radović je, kako je saopšteno, u svom obraćanju izrazila zadovoljstvo i ponos što je ove godine akademska debata na INALCO-u, kao jednoj od najprestiznijh institucija francuskog obrazovanja, posvećena suverenu i vladici Crne Gore, Petru II Petroviću Njegošu (1813 -1851), čime se u Parizu obilježava jubilej 200 godišnjice od rođenja jedne od najvećih figura crnogorske istorije i kulture, najznačajnijih pjesnika i mislilaca Balkana, Evrope, te stvaraoca univerzalne vrijednosti.

- Njegoševo djelo je prisutno na svim meridijanima, na svim kontinentima. Njegovi stihovi iz ''Gorskog Vijenca’’ i ''Luče mikrokozma’’ su prevedeni na najznačajnije jezike svijeta i sama istorija Crne Gore ostvarila je svoj put prema vrhovima duhovne vječnosti, vođena njegovom vizijom koja i danas ostaje veličanstvena, a djela vladike Petra II Petrovića Njegoša, svrstana u nasljeđe besmrtnih svjetskih pjesnika, su istinski dragulj evropske i svjetske literature'' – kazala je Radović.

Portal Analitika