Politika

Đukanović: Današnjim slavljem objedinjujemo sve pobjede

milo
P
redsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović kazao je večeras da je Crna Gora je stabilno, multietničko društvo u dinamičnom procesu demokratskog i ekonomskog razvitka; država, koja zahvaljujući uspješnim sveobuhvatnim reformama ubrzano savladava zahtjevne dionice na putu do članstva u Evropskoj uniji NATO i prosperitetna ekonomija izdašnih resursa.On je rekao da današnjim slavljem objedinjujemo sve naše pobjede tokom burne istorije.

Đukanović: Današnjim slavljem objedinjujemo sve pobjede
Portal AnalitikaIzvor

- 21. maj 2006. godine Dan nezavisnosti koji večeras slavimo nije samo važan dan istorijskog iskoraka u obnovu državne nezavisnosti. Veličinu ovog događaja dopunjava gotovo vijek časnih, generacijskih stremljenja, kao i nov demokratski put kojim smo ih ostvarili dajući tom postignuću širi, balkanski, pa i evropski značaj, rekao je Đukanović na svečanom prijemu u Vili Gorica povodom Dana državnosti.

Kako je dodao, osnaženim samopouzdanjem i iskazanim samopoštovanjem građana, koji su potvrdili riješenost da ponesu teret odgovornosti za svoju budućnost, 21. maj 2006. godine postao je i granični datum modernog crnogorskog doba.

- Ovako ostvarena nezavisnost je nova stranica istorije Crne Gore ispisana novim svojstvima savremene Crne Gore: sposobnošću da se definiše vizija države koja slijedi vlastite nacionalne interese; tolerantnošću prema svim razlikama unutar naše zajednice; istrajnošću u mukotrpnom diplomatskom pregovaranju sa međunarodnom zajednicom, nimalo naklonjenom ideji nezavisnosti. Danas, bez patriotskih i socijalnih fraza u koje se lako sklizne u ovakvim obraćanjima, mogu reći sa puno pouzdanja: Crna Gora je stabilno, multietničko društvo u dinamičnom procesu demokratskog i ekonomskog razvitka; država, koja zahvaljujući uspješnim sveobuhvatnim reformama ubrzano savladava zahtjevne dionice na putu do članstva u Evropskoj uniji NATO; prosperitetna ekonomija izdašnih resursa, inspiracija investitorima i poslovnim ljudima, a nadasve država koja uspješno prevazilazi viševjekovni mentalitet izdržavanog, dotiranog društva; pouzdan susjed i akter sve bolje regionalne saradnje koja učvršćuje doglednu evropsku perspektivu Balkana, ocijenio je Đukanović.

Svakako, kako je dodao, suočavamo se i danas sa brojnim kontraverzama ekonomskog i društvenog konstituisanja i razvoja održivog modela naše mlade države.

- Ubijeđen sam, nezavisnost je poslednja pobjeda do koje smo došli okupljajući se na naglašeno emotivnim, političkim masovnim skupovima. Svi naši dalji napori i naredni uspjesi moraju biti zasnovani na razvoju snažnih institucija države, osposobljenih za donošenje kompetentnih i odgovornih državnih odluka.Upravo takve institucije su jedini garant ne samo nezavisnosti, nego i razvoja demokratije, naše evropske budućnosti i uopšte građanske sigurnosti i boljeg života svih u Crnoj Gori. Najzad, ovaj svečarski povod me obavezuje da kažem: današnjim slavljem objedinjujemo sve crnogorske pobjede tokom burne i jedinstvene, naše slobododarske istorije. Da budem jasan: ne samo u slavnim bitkama, nego i nad istorijskim greškama i iskušenjima, zlorabljenim i politizovanim emocijama, okamenjenim ideologenama – nad svim našim slabostima, zaključio je Đukanović.

Portal Analitika