Region

Dačić prvi na sastanku kod Ešton

dacic
P
remijer Srbije Ivica Dačić sastao se nešto prije 16.30 sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton. Nakon ovog sastanka, slijedi sastanak Ešton sa  Hašimom Tačijem, pa trilateralni.

Dačić prvi na sastanku kod Ešton
Portal AnalitikaIzvor

Poslije bilateralnih sastanaka, Ivica Dačić i Hašim Tači ponovo će razgovarati u Briselu uz prisustvo Ešton, a tema ovog puta je primjena briselskog sporazuma.

Prema nekim procjenama, razgovori će trajati do kasno uveče.

Ukoliko danas ili večeras ne bude postignut dogovor o primjeni sporazuma, nezvanično se u Briselu može čuti da bi se dva premijera mogla ponovo, još jednom, sresti u Briselu tokom ove sedmice.

Od današnjeg sastanka se očekuje ono što timovima za implementaciju nije pošlo za rukom, iako su se, od kada je sporazum parafiran - 19. aprila, sastali dva puta.

Ministar inostranih poslova u kosovskoj vladi Enver Hodžaj ranije danas izrazio je očekivanje da će premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači u Briselu postići dogovor o planu primjene briselskog sporazuma.

Dan uoči tog sastanka šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele razgovarao je sa zvaničnicima Beograda i Prištine da bi uvjerio obje strane da je od presudne važnosti da se što pre dogovori konkretna primjena briselskog sporazuma. (B92)

 

 

Portal Analitika