Abiznis

Admiral Markets: Šta se dešava sa švajcarskim frankom

grafikon1
Švajcarski franak - "safe haven currency" ili sigurna luka za investitore. Vrijednost švicarskog franka raste kako se povećava volatilnost na tržištima jer investitori žele očuvati vrijednost svoje imovine u doba nestabilnosti, navodi se u analizi Admiral Marketsa.

Admiral Markets: Šta se dešava sa švajcarskim frankom
Portal AnalitikaIzvor

Od "dot-com" mjehura pa do danas ulagači u švajcarskom franku nalaze sigurnu luku što dovodi do jačanja valute, te su na taj način nekoliko puta prisilili švajcarsku Centralnu banku (SNB) na intervencije na deviznom tržištu. Zadnja intervencija (nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja) je polučila rezultate jer je SNB odlučila da djeluje neograničeno, kako bi obuzdao jačanje svoje valute i na taj način očuvao ekonomsku snagu zemlje. Kako su se odvijali događaji u zadnjoj deceniji pogledajmo u analizi. (Grafikon 1 - mjesečni)

Pogledom na mjesečni grafikon, primjetan je snažan padajući trend koji je počeo krajem 2000. godine i traje do danas. Cijena u 13 godina niti jednom nije izašla iz kanala, te ga sad testira po drugi put sa dobrim zamahom da uspije! Sa maksimalne vrijednosti od oko 1.83 USD/CHF, franak je aprecirao na oko 0.70 USD/CHF ili oko 61.75% (što je jedna od značajnijih fibo nivoa).

Na mjesečnom grafikonu vidimo da cijena testira otporni nivo i to na prvom fibo nivou od 23.6%. Ukoliko uspješno probije ovaj nivo ona će postati značajna podrška pri daljnjem rastu cijene, te nas dugoročno zanima, kako što povoljnije ući u duge pozicije. Čekamo da cijena probije ovu razinu i kada je testira s gornje strane (postane potpora) onda ulazimo u dugu poziciju. Kad ova razina jednom bude savladana slijedeća značajna razina je pri cijeni od oko 1.13 USD/CHF koja leži na fibu 38.2 te ćemo ispod te razine tražiti profit na 1.12, a gubitak ograničiti na 200 pipseva od ulazne cijene. Ovaj trade može trajati i više od godinu dana, navodi analitičar Admiral Marketsa Ivan Stojanović. (Grafikon 2 – nedjeljni)

grafikon2
Na nedjeljnom grafikonu vidljiv je rastući trend u kojem se cijena kreće u rastućem kanalu za koji smatramo da će se nastaviti i dalje, ali poziciju za ulazak tražimo na nižim nivoima, odnosno na trend liniji (donja linija kanala) kako bismo imali što bolju ulaznu cijenu i što manji rizik. Gledano sa pozicije tradera, strategija koja se može koristiti jeste pričekati da cijena odradi korekciju i testira spomenuti nivo, a onda ući u kupovnu transakciju na razini od oko 94 USD/CHF, sa stop lossom na 92 USD/CHF i take profitom na razini 99 USD/CHF (značajna 5-godišnja potporni i otporni nivo), zaključuje Stojanović.

 

Moguće strategije:

Kupovina bazirana na nedjlejnom grafikonu

Buy 94 USD/CHF

S/L 92 USD/CHF

T/P 99 USD/CHF

RRR 2.5 (odnos rizika i dobitka)

 

Kupovina bazirana na mjesečnom grafikonu

NAPOMENA: Kupiti samo ako cijena probije kanal te se zadrži na fibo razini 23.6!

Buy 97-98 USD/CHF

S/L 200 pipseva od ulazne cijene

T/P 1.12 USD/CHF

RRR 7

 

 

Portal Analitika