Društvo

Prošli amandmani SDP-a o socijalnoj i dječijoj zaštiti

0905skupstina
Z
akonodavni odbor danas je imao pune ruke posla, ali sama kada su po srijedi propusti u pisanju amandmana na prijedlog zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

Prošli amandmani SDP-a o socijalnoj i dječijoj zaštiti
Portal AnalitikaIzvor

Amandmani Pozitivne Crne Gore i SNP-a su prihvaćeni, a najviše pažnje dobili su amandmani SDP-a. Damir Šehović predlaže da se ranijih 26 eura refundacije za vrijeme porodiljskog bolovanje znatno poveća.

- Ovim amandmanima taj iznos povećamo tri puta, povećamo ga na 100 eura. Ograničavamo visinu sredstava koja se refundira poslodavcu na dvije prosječne zarade čime štitimo 97 odsto zaposlenih. To u suštini znači da od tri odsto najbogatijih koji ostvaruju pravo na tu naknadu uzimamo da bismo dali 50 odsto najsiromašnijih koji imaju pravo na ovu nadoknadu, kazao je Šehović, javlja Antena M.

SNP-ov Neven Gošović imao je zamjerke na predložene izmjene, jer kaže nijesu usklađene sa crnogorskim socijalnim sistemom.

- Mislim da se na ovaj način ne riješava do kraja ovo pitanje. Ostaje i dalje izražen nesklad u odnosu na obaveze poslodavca i iznosa refundacije koji se daje, ukazao je Gošović.

Šehović ipak misli da bi izmjene zakona bile pravedne za sve kategorije društva.

- Onemogućavamo zloupotrebe od strane neodgovornih poslodavaca koji su moram priznati, u skladu sa zakonom, isti zloupotrebljavali. Mislim da je ovo dobra mjera jer ograničavamo poslodavcu refundaciju na dvije zarade, ne smanjujemo ni jedan cent refundaciju zaposlenom koji ostvaruju ovu naknadu, a povećavamo je tri puta za nezaposlene, odgovorio je Šehović, javlja Antena M.

Gošović pak poručuje da i dalje nemamo rješenje za one koji su ranije kršili zakon. Poziva nadležne da reaguju.

- Zloupotrebe treba eliminisati odgovarajućom inspekcijskom kontrolom, radom onih organa koji su dužni da progone one koji nanose štetu državi, kazao je Gošović.

O amandmanima će raspravljati i matični odbor za rad i socijalno staranje, a kako je najavljeno glasanje će biti 24. maja.

Portal Analitika