Abiznis

KAPITANIĆ: Luka Bar može biti logistički centar za proizvode iz Argentine

horhekomorapocet
V
jerujem da će današnji sastanak dati pozitivne rezultate u smislu jačanja bilateralnih odnosa Argentine i Crne Gore i pokušaćemo da kreiramo jedan sistem razmjene u cilju stvaranja privredne saradnje. Crna Gora  predstavlja dobru stratešku tačku u komunikaciji sa regionom i sve što smo danas čuli može biti dobra osnova za njen ekonomski razvoj, kazao je guverner argentinske provinvcije Ćako Horhe Kapitanić nakon sastanka u Privrenoj komori Crne Gore.

KAPITANIĆ: Luka Bar može biti logistički centar za proizvode iz Argentine
Portal AnalitikaIzvor

Horhe Kapitanić, potomak prvih crnogorskih iseljenika u Argentini, inače veoma uticajna ličnost u politici ove velike zemlje, naglasio je da smatra da je klima u Crnoj Gori povoljna da bi se u njoj razvijalo tržište, kao i da ima prostora da se mnogo proizvoda iz Argentine, kao velikog poljoprivrednog proizvođača, mogu plasirati na tržište Crne Gore, kao i regiona.

Guverner provincije Čako je kazao da je potrebno, nakon ovog inicijalnog sastanka, konkretizovati saradnju i vidjeti  koji su to proizvodi koje bi se mogli uvoziti iz Argentine, ne samo za Crnu Goru već i za okolna tržišta. Takođe, predložio je da se prezentira ponuda naših proizvodia koji bi se mogli izvoziti  na veliko tržište Zelenog kontinenta.

horhekomora2tekstjpg

Kapitanić je istakao da je u tom smislu veoma važna Luka Bar, što stvara prednosti, odnosno šansu da Crna Gora postane tačka regiona preko koje će se odvijati trgovinska razmjena.

Guverner je istakao da je ovdje došao sa konkretnim ciljem i da ne želi da ovo bude samo diplomatska posjeta.

„Želim da ovo bude značajno pospješivanje veza ne samo političkih i emocionalnih sa dijasporom, već i ekonomskih. Postoji samo jedan način da se to učini i da postignemo cilj, a to je, prije svega, rad".

Kapitanić je istakao da je neophodno da se kroz posjete privrednika saradnja konkretizuje i  sklope dogovori, tim prije što je provincija Ćako veliki proizvođač žitarica, mesa, suncokreta i drugih kultura. Govoreći o mogućnostima distribucije proizvoda, on je istakao da je prednost Crne Gore Luka Bar, koja otvara mogućnost da postanemo regionalni centar preko koga će se proizvodi izvoziti dalje u region, kao i veliko tržište Rusije.

Predstavljajući provinciju Ćako u kojoj živi nekoliko hiljada potomaka crnogorskih iseljenika, Kapitanić je kazao da posljednjih godina bilježe intenzivan privredni rast.

horhe_komora_tekst3

„Zahvaljujući podršci predsjednice Argentine Kristine Fernandes De Kišner i kvalitetnim projektima bilježimo snažan rast ekonomije. Naš BDP raste svake godine 8 odsto. Ćako je, na primjer, 1979. godine imao dug koji je iznosio 200 odsto BDP-a, a danas iznosi samo 8 odsto, naglasio je Kapitanić, naglasivši da su zarade u pokrajini veće nego ikad. Podsjetio je da se mnogo ulaže u obrazovanje i zdravstvo, što govori podatak da su otvorili čak 37 novih bolnica.

Inače u Ćaku živi 1 milion i 50 hiljada stanovnika, i ovih godina provincija doživljava pravi ekonomski preporod, kao uostalom i cijela Argentina. Koliko je Argentina oporavila ekonomiju govori podatak da je danas 42 odsto veći društveni proizvod od duga zemlje.

Potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić izrazio je uvjerenje da će današnji sasatanak otvoriti proces privredne, ali svake druge saradnje.

"U Crnoj Gori je uvijek postojao osjećaj povezanosti sa Argentinom kroz rodbinske veze sa brojnom dijasporom, koja je u posljednjih više od 100 godina napustila tada siromašnu Crnu Goru. Vrijeme je za otpočinjanje mnogih neuspostavljenih ili pokidanih veza na državnom, kulturnom i privrednom nivou, kazao je Saveljić.

I guverner Kapitanić je istakao da dijeli njegovo mišljenje.

"Želim da ova posjeta da konkretne rezultate i da ne bude samo diplomatska, već i ekonomska. Ipak su i u toj saradnji važna i osjećanja koja dijelimo sa vama, a koja sa drugima nemamo", kazao je Kapitanić.

Portal Analitika