Abiznis

Nastavljena proizvodnja u Boksitima

1905boksiti
P
roizvodnja u nikšićkim Rudnicima boksita, zaustavljena u novembru 2011. po odluci vlasnika Centralno-evropske aluminijumske kompanije (CEAC) danas je nastavljena.

Nastavljena proizvodnja u Boksitima
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Samostalnog sindikata, Borisav Bojanović, rekao je agenciji Mina-business da je proizvodnja nastavljena na površinskom kopu Zagrad gdje je angažovano oko 60 radnika.

"Sada je najvažnije da su radnici zadovoljni nastavkom proizvodnje jer je time ispunjen njihov zahtjev, ali je neophodno da se potpisani sporazum potpuno ispoštuje. Poslije praznika razgovaraćemo sa predsjednikom Opštine Nikšić, Veselinom Grbovićem, uz čiju pomoć očekujemo da se realizuje kredit od milion EUR od čega bi nam bile isplaćene četiri zarade", kazao je Bojanović.

Rudarima je nedavno isplaćena septembarska i dio oktobarske zarade iz Vladine pozajmice od 320 hiljada EUR.

Rudari su, zbog zaostalih sedam zarada, 17 dana štrajkovali u jami Biočki stan, nakon čega su sa nadležnima postigli sporazum. Sporazumom je precizirano da se do 31. maja isplati preostali dio oktobarske zarade, a do kraja juna novembarska.

Sporazumom je precizirano da ubuduće zarade budu redovno isplaćivane, pokrenuta proizvodnja, kao i da svi dobijeni avansi za isporučenu rudu budu korišćeni isključivo za isplatu zarada.

U Boksitima je zaposleno 314 radnika kojima se duguju i tri sporne plate u vrijeme protesta ispred upravne zgrade 2010. godine, regresi i zimnice.

 

Portal Analitika