Region

Slobodan Jovanović predśednik Crnogorskog nacionalnog vijeća

slobodan

Slobodan Jovanović, koji živi i radi u Beogradu, izabran je u subotu za novog predśednika Crnogorskog nacionalnog vijeća u Srbiji, saznaje Portal Analitika.

Slobodan Jovanović predśednik Crnogorskog nacionalnog vijeća
Portal AnalitikaIzvor

Jovanović, inače stalni kolumnista Portala Analitika, na tom je mjestu zamijenio dosadašnjeg predśednika, univerzitetskog profesora Milenka Perovića, koji se sa funkcije povukao iz zdravstvenih razloga, a ubuduće  će obavljati dužnost specijalnog savjetnika u CNV.

slobodan1
Za potpredśednike su izabrani Mihailo Terzić i Dragan Marković, dok je Mira Mosurović proglašena počasnim  članom, zbog svojih zasluga u pravnoj pomoći CNV i u mnogim drugim stvarima vezano za probleme Crnogoraca u Srbiji.

U članstvo CNV primljena su četiri nova udruženja, iz Beograda, Kule, Lovćenca i Kruščića.

Izbornoj skupštini, koja je održana u beogradskom hotelu „Mažestik“, prisustvovali su ambasador Crne Gore u Beogradu, Igor Jovović, ministar savjetnik u ambasadi Crne Gore, Milan Lakić, te saradnik za dijasporu pri ambasadi Crne Gore u Beogradu, Mirko Zečević.

slobodan2
U radu Skupštine učestvovalo je po pet predstavnika udruženja, članova CNV,  iz Beograda, Vrbasa, Kule, Novog Sada, Subotice, Lovćenca i Niša.

Na skupu su govorili Terzić, Jovanović, ambasador  Jovović i dr Nikola Nikolić iz Niša.

slobodan3
Mihailo Terzić se osvrnuo na protekli period rada CNV, naglasivši koje je sve CNV imalo aktivnosti u proteklom periodu, od organizacije  kulturnih događaja, prisutnosti članova glavnog odbora u medijima svojim autorskim tekstovima sa jasno iznesenim stavovima o svim važnim društvenim pitanjima i u Srbiji i u Crnoj Gori, te javnim saopštenjima povodom svih događaja koji su zahtijevali javno oglašavanje CNV.

Terzić se osvrnuo i na uslove u kojima je funkcionisalo CNV, podsjećajući na odsustvo pomoći sa bilo koje strane, loš odnos sredine u kojoj CNV funkcioniše i uopšte nepovoljnim odnosom prema „crnogorskom pitanju“ u Srbiji.

slobodan4
Terzić je naglasio i važnost predstojećih aktivnosti na formiranju Crnogorskog nacionalnog savjeta u Srbiji, napominjući da samo postojanje Savjeta neće samo od sebe ništa riješiti, već da treba i dalje raditi istim intenzitetom na očuvanju identiteta nacionalnih Crnogoraca u Srbiji.

Jovanović je izložio plan aktivnosti u narednom periodu, apostrofirajući značaj formiranja Crnogorskog nacionalnog savjeta i navodeći koje je sve aktivnosti potrebno sprovesti kako bi se Savjet formirao, imajući u vidu komplikovanu proceduru za njegov izbor.

Jovanović je, takođe, naglasio da će CNV u narednom periodu raditi na obezbjeđenju prostora za okupljanje članova  CNV, na pojačanoj prisutnosti na internetu i društvenim mrežama, razbijanju medijske blokade koja postoji u Srbiji prema CNV i Crnogorcima uopšte i, posebno, na jačanju organizacione strukture  CNV, te povezanosti svih udruženja koji su članovi CNV.

slobodan5
U planu formiranje Crnogorskog kulturnog centra u Beogradu
: Istaknuto je da će CNV predano raditi na tome da se formira Crnogorski kulturni centar u Beogradu i da će, u prelaznom periodu do njegovog formiranja, preduzimati određene kulturne i druge aktivnosti, kao prelazno rješenje, uključujući  i obilježavanje prigodnih događaja, kakav je i  dvjesta godina od rođenja velikog crnogorskog pjesnika i vladara Petra II Petrovića Njegoša.

slobodan6
Jovanović je pročitao pozdravna pisma PVP, novoformirane stranke u Crnoj Gori, njenog predśednika M. Markovića Markana, i dr Danila Radojevića, koja su ispraćena aplauzom.

Ambasador Jovović je poželio organizaciji uspjeh u budućem radu i podsjetio  da se i on u protekle tri godine zalagao za otvaranje kulturnog centra u Beogradu, zamišljajući ga kao kulturni i poslovni centar, koji bi, pored kulturnih sadržaja, povezao i privrednike iz dvije države koji međusobno sarađuju. Ambasador Jovović je govorio i o značaju formiranja Crnogorskog nacionalnog vijeća, navodeći da je trenutna saradnja sa vlastima u Srbiji na mnogo boljem nivou nego ranije i da postoji volja u Srbiji da se riješi i pitanje položaja crnogorske nacionalne manjine. Naglasio je da je ambasada i do sada podržavala djelovanje crnogorskih udruženja u Srbiji i da će to i nadalje činiti.

Nakon Skupštine održan je koktel u hotelu „Mažestik“, kojem su prisustvovale mnogobrojne zvanice i među kojima su bile mnoge poznate ličnosti crnogorske nacionalnosti u Srbiji.

Koktelu je prisustvovao i general u penziji Jovo Kapičić. Iskorišćena je prilika da svi prisutni daju svoje potpise za formiranje Crogorskog nacionalnog savjeta, pa su obezbijeđeni sudski ovjerivači u tu svrhu.

 

 

 

Portal Analitika