Društvo

Sedam godina nezavisnosti: Koliko smo napredovali?

2005-Nezavisnost
2
1. maja 2006. godine, 55,5 odsto građana podržalo je nezavisnost Crne Gore, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 44,5 odsto stanovništva.

Sedam godina nezavisnosti: Koliko smo napredovali?
Portal AnalitikaIzvor

Sedam godina kasnije, prema mišljenju analitičara Srđana Vukadinovića, našu zemlju karakterišu i dalje velike podjele kako nacionalne tako i vjerske. Vukadinović je za radio Antena M kazao da nije došlo ni do većih promjena na političkoj sceni-i dalje je dominantna jedna politička struktura.

- Vidljivi su mali pomaci po pitanju demokratske strukture. Smanjuje se ta apsolutna dominacija. DPS više nije neko ko ima apsolutnu dominaciju nego taj priključak moraju da prave neke male stranke. To je nešto što Crnu Goru vodi ka izgradnji demokratske strukture društva, smatra Vukadinović.

On navodi i da crnogorske institucije nijesu dovoljno izgrađene, te da još nema vidljivih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Među građanima je, međutim, kako kaže, porasla svijest o pripadnosti crnogorskoj državi i o državnim obilježjima.

- Kako vrijeme bude odmicalo,tako će država Crna Gora biti sve više reprezent ljudi koji žive u njoj na isti onaj način kao što će i zastava i grb biti prepoznatljivi identitetski simboli građana koji žive u Crnoj Goi. Gotovo na isti način kao što će i kroz određeno vrijeme CPC postati reprezent pravoslavnih Crnogoraca, kaže Vujadinović.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević smatra da se u posljednjih nekoliko godina značajno uvećao i stepen građanskog aktivizma, što je jedan od najvažnih elemenata unapređenja političke kulture i demokratije.

- Kada je riječ o ekonomsko-socijalnim pravima ona svakako jesu ugrožena ali treba imati u vidu da Crna Gora kao mnoge države regiona i Evrope trpe posljedice snažne ekonomske krize. Ja bih rekla da je veliki dio ljudskih prava na većem stepenu u odnosu na period prije nezavisnosti ,a ono gdje smo nazadovali jeste politička diskriminacija, ocjenjuje Uljarević situaciju u Crnoj Gori kada je posrijedi poštovanje ljudskih prava.

A ukoliko se, nakon sedam godina,  podvuče crta i na polju evropskih integracija, i tu bilježimo značajan napredak. Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta kaže da moramo biti zadovoljni jer trenutno predstavljamo lidera u regionu.

- Crna Gora je dobro radila u proteklim godinama, a zemlje regiona su malo posustale. To se može lako promijeniti tako da mi moramo da se posvetimo oblastima 23 i 24 ,zatim oblastima poljoprivrede i zaštite okoline. Te, kao i niz drugih oblasti koje mogu biti kritične moraju biti na adekvatan način tretirane, i to ne samo Vladinom politikom već i cijelog društva, rekao je Radulović za radio Antena M.

Radulović, međutim, na kraju napominje da se u budućnosti mora unaprijediti izborno zakonodavstvo ali i povjerenje u crnogorske institucije.

Portal Analitika