Abiznis

Organizuju obuku namijenjenu razvoju stočarstva

2005stocarstvo
K
ancelarija Agencije Ujedinjenih nacija (UN) za hranu i poljoprivredu (UNFAO) iz Budimpešte i Univerzitet Crne Gore organizovaće danas obuku za delegaciju Jermenije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine posvećenu jačanju kapaciteta u razvoju stočarstva i zadruga u udaljenim planinskim predjelima, prenosi MINA.

Organizuju obuku namijenjenu razvoju stočarstva
Portal AnalitikaIzvor

Iz kancelarije UNFAO u Beranama saopšteno je da se obuka, koja će trajati do četvrtka, organizuje u cilju upoznavanja delegacije tih zemalja sa projektom koji je realizovan na sjeveru Crne Gore.

- Razmjena iskustava ima za cilj da otvori mogućnost za implementaciju sličnih projekata u drugim zemjama, kojima je takva pomoć potrebna, navodi se u saopštenju.

Tim povodom će danas u Podgorici biti organizovan sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i delegacija iz Jermenije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

Pored toga, sa članovima delegacije četiri države razgovaraće i predstavnici FAO projekta, profesori sa Biotehničkog fakulteta (UCG) i farmeri sa sjevera Crne Gore.

Projekat pod nazivom Razvojna pomoć farmerima u udaljenim oblastima Crne Gore sprovodi UNFAO u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja. Aktivnosti u okviru projekta počele su 2006. godine, a novac je obezbijedila Vlada Luksemburga.

- Radi se o regionalnom projektu koji je obuhvatio sjeverni dio Crne Gore i dio regiona na Kosovu. Investiciona vrijednost projekta je 6,6 miliona USD i njime su na sjeveru Crne Gore prvobitno bile obuhvaćene opštine Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Plav i Rožaje, navodi se u saopštenju.

Projekat je 2009. godine proširen na Pljevlja, Žabljak, Mojkovac i Kolašin. Projekat bi trebalo da bude završen u julu.

 

Portal Analitika