Društvo

Ambulante bez vakcina protiv bjesnila

2005-Vakcine-i-psi
V
eterinarske ambulante u Crnoj Gori već više od mjesec dana nemaju vakcine protiv bjesnila, iako je vakcinisanje pasa i mačaka protiv te bolesti obaveza propisana Zakonom o veterinarstvu, piše Dan.

Ambulante bez vakcina protiv bjesnila
Portal AnalitikaIzvor

Bjesnilo je opasna zarazna bolest, koja se sa životinja može prenijeti na ljude, što može dovesti do fatalnih posledica. Prema riječima veterinara Predraga Stojovića vakcina protiv bjesnila nema od sredine aprila.

- Tada su potrošene poslednje količine od 50 doza koje smo dobili od Veterinarske uprave na račun interventnog uvoza vakcine protiv bjesnila. Prva nestašica javila se polovinom marta, a zatim smo u aprilu dobili tu malu količinu vakcina. Poslednje vakcine u našoj ambulanti obavljene su za vikend i 12. maja kada smo od kolega iz druge ambulante dobili 10 doza vakcine, kaže Stojović.

On navodi da se snadbijevanje vakcina protiv bjesnila vrši isključivo preko Veterinarske uprave, kao i da je ambulante ne mogu nabaviti ni na koji drugi način.

- Zbog problema sa agrobudžetom i donošenjem Operativnog plana zdravstvene zaštite životinja za 2013. godinu, koji su kasnili, Veterinarska uprava još nije nabavila vakcine za sprovođenje plana zdravstvene zaštite životinja u 2013. godini, naglašava Stojović.

On ističe da ukoliko nestašica ne bude dugo trajala neće biti opasnosti po stanovništvo, dodajući da su gradski psi i mačke uglavnom vakcinisani nekoliko puta, te da imaju određeni imunitet.

- Ukoliko za vrijeme akcije vakcinacije pasa i mačaka u prigradskom i seoskom području, koja je planirana za drugu polovinu juna, ne bude sprovedena vakcinacija onda postoji opasnost, jer su ti psi više izloženi mogućnostima ujeda od strane zaraženih divljih životinja, upozorava Stojović, dodajući da je odziv u tim područjima za vakcinaciju mali i iznosi oko 20 odsto.

U Veterinarskoj upravi navode da se u skladu sa programom, svake godine kroz postupak javnih nabavki vrši dobavljenje vakcina protiv bjesnila, a vakcinaciju vrše veterinarske ambulante.

- Postupak je u toku, a u međuvremenu je, do odabira najpovoljnije ponude, neposrednim sporazumom nabavljena određena količina vakcine, koja je podijeljena svim veterinarskim ambulantama u Crnoj Gori, za vakcinaciju u hitnim slučajevima. Očekuje se da će nova količina vakcine protiv bjesnila biti dostupna veterinarskim ambulantama za oko 15 dana, navode iz Uprave, piše Dan.

Foto: .betlabs.com.br

Portal Analitika