Abiznis

Na gašenje ćelija odgovoriće ulicom

2005kap
U
koliko danas ne dođe do rješenja za snadbijevanje električnom energijom za Kombinat aluminijuma Podgorica, Bord direktora mogao bi da donese odluku o gašenju ćelija u pogonu elektrolize. Iz Sindikata aluminijuma su najavili da će na takav scenario odgovoriti uličnim protestima, na kojima će tražiti odgovornost nadležnih za takvo stanje u fabrici, pišu Dnevne novine.

Na gašenje ćelija odgovoriće ulicom
Portal AnalitikaIzvor

Radnici KAP-a optimistično dočekuju današnju sjednicu Borda direktora jer smatraju da su veće šanse da nadležni nađu rješenje za snadbijevanje strujom fabrike, nego da dođe do prekida u snadbijevanju. Ukoliko rješenje danas izostane, Bord direktora mogao bi donijeti odluku o gašenju ćelija u pogonu elektrolize, što bi dovelo i do gašenja fabrike.

Predsjednik Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić kazao je da ne zna da li će doći do rješenja u vezi sa isporukom električne energije Kombinatu, te da će Sindikat pratiti situaciju i pravovremeno reagovati. On je dodao i da za sada nema nekih većih kršenja kolektivnog ugovora.

Krivokapić je takoše kazao da ukoliko ne dođe do rješenja, da će radnici svoja prava tražiti na ulici.

- Nepotpisivanje ugovora za isporuku električne energije značiće i gašenje fabrike, a samim tim će i zaposleni u KAP-u ostati bez posla. Ako do toga dođe, svi radnici će izaći na ulicu i tražiti odgovornost od nadležnih koji su fabriku doveli u ovu poziciju, objasnio je Krivokapić.

Bivši ministar privrede i član odbora KAP-a Vojin Đukanović, tvrdi da je predlog Vlade Crne Gore za pronalaženje rješenja problema u KAP-u najbolja opcija i da će se na njemu i zasnivati dosadašnji dogovor Kombinata, Vlade i Elektroprivrede Crne Gore.

- Skupština nije prihvatila predlog Vlade nego predlog modifikovan. U suštini je to Vladin predlog, zavijen u oblandu jeftinih političkih poena, kao da su oni doprinijeli poboljšanju predloga, a u stvari su ga samo unazadili. Vlada ima predlog i oko rješenja problema cijene električne energije u KAP-u, i mislim da će ono što je Vlada predložila, i EPCG i KAP prihvatiti, kazao je Đukanović.

Raskidanje ugovora sa ruskom kompanijom CEAC za Đukanovića je besmislica jer to ne može biti urađeno bez dogovora obje strane.

Portal Analitika