Svijet

Preminuo reditelj Aleksej Balabanov

2005-Balabanov
R
uski reditelj Aleksej Balabanov, koji je u svojim filmovima opisivao post-sovjetsko društvo, sa kultnim ostvarenjima o kriminalu i ratu u Čečeniji, umro je u 54. godini nakon duge bolesti, prenosi B92.net.

Preminuo reditelj Aleksej Balabanov
Portal AnalitikaIzvor

- Filmovi Alekseja Balabanova predstavljaju kolektivni portret naše zemlje u najdramatičnijem periodu u istoriji, napisao je ruski premijer Dmitrij Medvedev na Fejsbuku.

- Volio sam njegov rad. Smrt talentovanog reditelja je veliki gubitak za prijatelje i obožavaoce. Moje saučešće, ističe se u premijerovoj poruci.

Balabanov je umro u subotu dok je radio na novoj produkciji u Sankt Petersburgu.

Tokom karijere snimio je 16 filmova, od kojih su najveći uspjeh u Rusiji postigli "Brat" i "Brat 2", o mladiću koji je primoran na život u nasilju i kriminalu na ulicama Sankt Petersburga, Balabanovog rodnog grada.

Balabanov je, takođe, poznat i po filmovima "Kargo 200", "Rat" i i "Morfijum”, u kojem je igrala i srpska glumica Katarina Radivojević.

- Ovo je tragedija, velika tragedija za ruski film, piše list "Komersant".

Balabanovi prijatelji navode da je još prije nekoliko mjeseci reditelj bio svjestan svoje bolesti. Uzroci njegovog teškog zdravstvenog stanja, međutim, nisu objelodanjeni.

Izvor: b92.net

Portal Analitika