Svijet

Toni Bler savjetnik buduće albanske vlade

1905bler
B
ivši premijer Velike Britanije Toni Bler pristao je da preuzme ulogu savjetnika buduće albanske vlade i time pripremio teren za potpisivanje ugovora vrijednog milione funti, prenosi Blic.

Toni Bler savjetnik buduće albanske vlade
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik albanske opozicione Socijalističke partije Edi Rama saopštio je prošle nedjelje da će Toni Bler preuzeti ulogu savjetnika albanske vlade nakon njegove očekivane pobjede na parlamentarnim izborima sljedećeg mjeseca.

Albanija očekuje da će se pridružiti Evropskoj uniji, pa se može očekivati da će se Blerovi savjeti prvenstveno odnositi na način ostvarivanja ovog cilja, kao i na sprovođenje reformi u laburističkom stilu.

Rama je podržavan u Albaniji, a prognoze zasnovane na anketama govore da će pridobiti 49 odsto biračkog tijela i pobijediti na izborima.

Blerovo imenovanje za savjetnika uslijedilo je nakon potpisivanja unosnih ugovora sa vladama Kazahstana, Kuvajta, Brazila i Kolumbije.

Bivši premijer Velike Britanije otvorio je Agenciju za pružanje savjetničkih usluga vladama ubrzo nakon odlaska iz Dauning strita 2007. godine, a priključili su mu se i Džonatan Pauel, bivši šef njegovog kabineta, i Alister Kembel, bivši direktor za komunikacije.

Vest o angažovanju Tonija Blera i njegovog tima objavljena je prošle nedelje nakon sastanka bivšeg premijera Velike Britanije i Edija Rame, bivšeg gradonačelnika Tirane.

Foto: b92.net

Portal Analitika