Region

Vestervele: Srbija donijela pravu odluku u cilju ekonomskog razvoja zemlje

1905vucicvester
M
inistar vanjskih poslova Njemačke Gido Vestervele poručio je danas u Beogradu da je dogovor o implementaciji Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine, koa i početak njegove primjene, ključan je preduslov za dalji napredak Srbije na putu ka Evropskoj uniji, prenose mediji u regionu.

Vestervele: Srbija donijela pravu odluku u cilju ekonomskog razvoja zemlje
Portal AnalitikaIzvor

Vestervele je to kazao po dolasku u Beograd, gdje se sastao sa prvim potpredsjednikom Vlade Srbije i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem.

Šef njemačke diplomatije, koga sjutra očekuje niz susreta, naglasio je kako je neophodan „opipljiv napredak“. Vestervele je poručio da dolazi kako bi donio ohrabrenje „u istorijskom trenutku za Srbiju“ i da Njemačka i Njemci žele da daju doprinos kako bi Srbija „donijela pravu odluku u cilju ekonomskog razvoja zemlje“.

- Naše dvije zemlje su evropske. I mi i vi smo dio Evrope i jednaki parteri, i hoću da dam doprinos da mukotrpni pregovori, koji su imali istorijski vrhunac 19. aprila, sada budu uspješno sprovedeni. Duboko smo uvjereni da je najboji dio naše budućnosti pred nama - rekao je Vestervele.

On je dodao i da činjenica da se nalazi u Beogradu pokazuje da su svi „dobre volje“.

Vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić iznio je uvjerenje da će Srbija u junu dobiti datum za pregovore o članstvu, a da će zatim ne očekuje pohvale, „već konkretnu podršku“.

- Nismo nikada od Njemačke tražili nešto vezano za sporazum i datum pregovora, ali sada očekujemo pomoć za ekonomski razvoj Srbije i mnogo više investicija - rekao je Vučić.

- Ponašaćemo se u skladu sa potpisanim sporazumom, ali i istovremeno tražimo i od prištinske strane da poštuje sporazum, a ne da se nadoknađuje nešto što u sporazumu nije uspelo da uđe. Spremni smo za razgovore i dogovore i očekujemo datum - istakao je on.

Njemački ministar će sjutra razgovarati sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem.

Foto: blic.rs

Portal Analitika