Društvo

Amfilohije već proglasio Njegoša za sveca, Lovćenskog tajnovidca

1905njegosspc
S
večanim liturgijskim unošenjem ikone Svetog Mitropolita Petra Drugog, Lovćenskog tajnovidca danas u Cetinjskom manastiru, Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve ustanovila je 19. maj kao datum praznovanja Mitropolita Petra Drugog Petrovića Njegoša kao svetitelja Crkve Božje, saopšteno je iz MCP SPC.

Amfilohije već proglasio Njegoša za sveca, Lovćenskog tajnovidca
Portal AnalitikaIzvor

Svetu službu služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom MCP i Eparhije buenoajresko-centralno-južnoameričke.

Tokom liturgije, Amfilohije je rekao da je i mitropolit Petar Drugi Petrović Njegoš, „poput mironosica, Svetog Save i svog strica Svetog Petra Cetinjskog, svjedok Hristovog Vaskrsenja“.

- Poput njih, nesumnjivo je svjedok Hristovog vaskrsenja i Sveti Mitropolit Petar Drugi, Cetinjski pustinjak i Lovćenski tajnovidac. Tako je već napisano na njegovoj ikoni, liturgijski unijetu na ovaj sveti dan u hram Roždestva Presvete Bogorodice Cetinjskog manastira - kazao je Amfilohije.

On je dodao da je na svojoj prvoj ikoni Mitropolit Petar Drugi Petrović Njegoš s pravom nazvat Lovćenskim tajnovidcem.

- Sav njegov život, njegov zemni podvig i njegovo djelo u službi Boga i naroda, jesu u znaku Hristovog krsta, raspeća i vaskrsenja – riječi su Amfilohija.

On je takođe istakao „da je i Vladika Rade, poput Svetog Grigorija Bogoslova, napisao 'Luču mikrokozma' u toku Velikog posta“.

- Petar Drugi je kroz Hristov grob, kroz izdaju u Getsimanskoj bašti, kroz Hristovo vaskrsenje sagledao sudbinu svih svjetova, svih zemaljskih naroda a posebno sudbinu svoga naroda, naročito kroz Kosovo i Miloša, kroz vjeru Obilića i kroz Velikomučenika kosovskog Lazara - rekao je Amfilohije podsjetivši sabrane na liturgiji na stihove „veseli se prahu Nemanjića, Nemanjića i Grebljanovića“.

1905njegosspc1- To je Njegoš, to je njegovo osjećanje ljudskog stradanja, ljudske patnje, borbe između dobra i zla, između Boga i satane, između istine i laži, svjetlosti i mraka. To njegovo saznanje je tu zapisano, a naročito u onim riječima o kosovskoj grobnici. Ne vjeruje on u beznađe, nego u nadanje koje je zakopano na Kosovo, u jednu grobnicu - objasnio je mitropolit MCP SPC.

U toku liturgije, ikona Svetog Mitropolita Petra Drugog, Tajnovidca lovćenskog je bila postavljena na ikonostas crkve Cetinjskog manastira, gdje se nalazi i lik Svetog Petra Cetinjskoga.

Iz MCP ističu da je Njegoš na ikoni predstavljen u arhijerejskim odeždama. U desnoj ruci drži lovćensku crkvu Svetog Petra Cetinjskog (poznatiju kao Aleksandrova kapela) a u lijevoj svitak sa stihovima iz „Luče mikrokozma“ posvećenim Hristu vaskrslome. Na ikoni je ispisano: „Sveti Mitropolit Petar Drugi, Lovćenski tajnovidac“.

U saopštenju se navodi da su liturgijskom unošenju ikone prisustvovali vjernici sa Cetinja i iz drugih mjesta Crne Gore, Srbije, Republike Srpske i dijaspore, kao i Đorđije Petrović sa Njeguša, potomak Mitropolita Vasilija Petrovića Njegoša.

Iz MCP SPC podsjećaju da će na predstojećem zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve biti pokrenut postupak kanonizacije i unošenje u Ditih Svetih Mitropolita Petra Drugog Petrovića Njegoša i na svepravoslavnom nivou.

Portal Analitika