Društvo

Guverner Ćaka Horhe Kapitanić prvi put posjetio Velimlje, rodno mjesto svojih predaka

1905kapitanicok
G
uverner argentinske provincije Ćako, Horhe Kapitanić, potomak prvih crnogorskih iseljenika u ovoj dalekoj zemlji, danas je, može se reći tek što je stigao u Crnu Goru, posjetio rodni kraj svojih predaka Velimlje. U Velimlju su rođeni njegov đed Đuro Kapitanić i baba Jelena Milović. Domaćin Horheu Kapitaniću u Banjanima bio je njegov rođak Rašo Milović sa porodicom.

Guverner Ćaka Horhe Kapitanić prvi put posjetio Velimlje, rodno mjesto svojih predaka
Portal AnalitikaIzvor

Horhe Kapetanić, veoma uticajna ličnost u političkom životu Argentine, koji je prvi put u posjeti Crnoj Gori, nije skrivao zadovoljstvo toplim prijemom porodice Milović. Nakon Velimlja, Kapitanić je otišao da vidi Cuce, odakle su Popovići, porodica njegove majke. Tom prilikom posjetio je grob Krsta Zrnova Popovića, koji je zajedno sa njegovim đedom Đurom boravio jedno vrijeme u Argentini.

Sjutra će Kapitanić biti gost predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića i predsjednika Vlade Mila Đukanovića, kao i Privredne komore Crne Gore.

19horhe_cuce

Horhe Kapitanić, uticajna ličnost u političkom životu Argentine, 2007. godine je prvi put izabran za guvernera provincije Ćako, a potom, ponovo, krajem 2011. godine. Iste godine, tokom predsjedničke kampanje u Argentini bio je često u medijima pominjan kao mogući kandidat za mjesto potpredsjednika Argentine, ispred vladajuće stranke Partido Justicialista, kao desna ruka predsjednice Kristine Fernandes De Kišner, Ipak, to se nije dogodilo, a mediji i analitičari su to protumačili kao njegovu želju da bude kandidat za budućeg predsjednika vladajuće stranke, nakon isteka drugog mandata sadašnjoj predsjednici.

i19horhe.2j

Koliko je Horhe Kapitanić uticajna ličnost govori podatak da je u vladajućoj partiji u Argentini jako dobro kotiran, i smatra se da  ima najvise šansi da postane predsjednički kandidat  Partido justicialista na narednim izborima.

Dolazak Horhea Kapitanića sa privrednicima, prva je organizovana posjeta naših iseljenika Crnoj Gori. Kako je Portal Analitika već pisao, u posjeti Crnoj Gori je i počasni konzul Crne Gore u provinciji Ćako Drago Andres Mićunović.

19horhe_gordantekst
Portal Analitika