Politika

ĐUKANOVIĆ: SDP ne bi trebao da prisustvuje inauguraciji

1905djukanovicnova
S
jutra u 19 sati na Cetinju, na sjednici prvog redovnog proljećnog zasijedanja, Filip Vujanović položiće zakletvu na funkciju predsjednika države. Opozicija je već najavila da inauguraciji neće prisustvovati, a vjeruju da će isto učuniti i  SDP.

ĐUKANOVIĆ: SDP ne bi trebao da prisustvuje inauguraciji
Portal AnalitikaIzvor


S obzirom na to da je pobjeda Vujanovića priznata sa evropskih adresa, radio Antena M pitao je predstavnike opozicije kakvu poruku šalje crnogorska opozicija Evropi nedolaskom na inauguraciju.



Milutin Đukanović

iz Demokratskog fronta smatra da će Evropske institucije uskoro, kako kaže, shvatiti da su Crnoj Gori neophodni demokratski izbori:



“Evropske adrese su tražile da se to riješava u institucijama sistema, jer one vjerovatno misle da su institucije sistema u Crnoj Gori kao kod njih, ali očigledno je da nije tako. U to su se i sami uvjerili. Svjedoci smo da se posljednjih dana vrši pritisak da se rasvijetli afera Snimak i da se konačno uticaj i zloupotreba državnih organa isključi iz izbornog procesa. Naredni period će svakako pokazati da i evropske institucije mijenjaju svoje mišljenje i da je došlo vrijeme da se u Crnoj Gori održe konačno fer i demokratski izbori.”



Đukanović podsjeća da se SDP prva usprotivila kandidaturi Vujanovića pa se nada da se na inauguraciji poslanici SDP-a neće pojaviti:



“Imamo saopštenje visokih funkcionera SDP-a da neće prisustvovati inauguraciji, ali to je svakako na njima da odluče. Mi svakako smatramo da bi za demokratske procese bilo dobro da ne prisustvuju. Vjerujemo da  ne bi trebalo da prisustvuju jer su se prvi usprotivili kandidaturi Vujanovića. Osim toga neki njihovi predstavnici iz biračkih odbora su javno svjedočili o flagrantnoj krađi na biračkim mjestima.”



Velizar Kaluđerović

iz SNP-a kaže da Međunarodne institucije ne bi trebalo da čudi to što opozicija neće prisustvovati :



“Nakon što je ukupna parlamentarna opozicija poslije velikog građanskog protesta ispostavila zahtjev vlastima da donese poseban zakon o poništavanju izbora, potpuno je logično da predsjednik ne treba da položi zakletvu pred opozicijom koja stoji iza zahtjeva da se izbori ponište.”



Mladen Bojanić

iz Pozitivne kaže da znaju da su Međunarodne institucij priznale zvanične rezultate DRI.



"Poštujemo njihov stav, ali mi i dalje stojimo pri stavu da ne želimo da damo legiimitet takvom izbornom rezultatu.”



Bojanić kaže da je svakako na SDP- u da odluči hoće li prisustvovati:



“Ja se nadam da će biti dosljedni onome što su govorili prvo o kandidaturi Vujanovića, a zatim i o izbornom danu. Nadam se da neće doći na inauguraciju.”



A hoće li ići na inauguraciju Socijaldemokrate će odlučiti sjutra.

foto: vesti-online.com

Portal Analitika