Zanimljivosti

Otkrivena voda koja je bila izolovana tri milijarde godina

voda_rudnikok
N
a dubini od tri kilometara ispod površine zemlje, u Kanadi su otkrivene podzemne vode, koje navode na zaključak da su višećelijski organizmi nastali i prije nego što se do sada pretpostavljalo.

Otkrivena voda koja je bila izolovana tri milijarde godina
Portal AnalitikaIzvor


Britanski i kanadski naučnici otkrili su prastare vodene džepove za koje kažu da su “zarobljene vremenske kapsule”, koje su čak tri milijarde godina bile odsječene od površine zemlje.



Oni tvrde da u ovoj vodi, za koju smatraju da je jedna od najstarijih na Zemlji, postoje uslovi za život, budući da obiluje hemijskim supstancama koje podržavaju opstanak organizama u odsustvu sunčeve svjetlosti.



Najuzbudljivija od svega je, međutim, sličnost između stijena u kojima je voda bila zarobljena i onih na Marsu, što pobuđuje nadu da duboko ispod površine Crvene planete takođe ima vode u kojoj postoje uslovi za život.



Naučnici Univerziteta u Mančesteru, Lankasteru, Torontu, kao i Univerziteta Mekmaster, analizirali su vodu koja je izvirala iz bušotina u rudniku u Ontariju, na dubini od 2.400 kilometara.



“Podsjeća na zarobljene vremenske kapsule”, izjavila je Barbara Šervud Lolar, geohemičar sa Univerziteta u Torontu. “One bi mogle da nam pruže značajne podatke o atmosferi pre 2,7 milijardi godina i o tečnosti koja je uticala na formiranje dragocjenih ruda na kojima se zasniva rudno bogatstvo Kanade.”



Geohemijske reakcije sa stenama ukazuju na to da voda sadrži rastvoreni vodonik i metan, kao i plemenite gasove poput helijuma, neona, argona i ksenona, koji su bili zarobljeni od ranog perioda nastanka Zemlje. Ti gasovi su mogli da obezbijede energiju mikrobima koji nisu bili izloženi sunčevoj svjetlosti milijardama godina, objašnjavaju naučnici.



“Naše otkriće je veoma značajno za naučnike koji pokušavaju da shvate kako se mikrobi razvijaju u izolaciji, kao i za naša nastojanja da razumemo porijeklo života, opstanak, kao i život u ekstremnim uslovima i na drugim planetama”, kaže vođa projekta Kris Balentajn sa Univerziteta u Mančesteru.



Primjenom revolucionarne tehnike, razvijene na Univerzitetu u Mančesteru, utvrđeno je da je tečnost stara oko 2,7 milijardi godina, što znači da je upola mlađa od same Zemlje.



“Kolege iz Kanade pokušavaju da utvrde da li u vodi ima života”, kaže dr Greg Holand sa Univerziteta u Lankasteru. “Ono u šta smo sigurni jeste da smo identifikovali način na koji planete mogu da stvore i sačuvaju uslove koji će pogodovati životu mikroba milijardama godina”.



“Stara voda Kanadskog štita sadrži hemijske supstance za koje znamo da ih mikrobi koriste kao energiju u odsustvu fotosinteze koja se odvija pod uticajem sunčeve svjetlosti”, kaže profesor Šervud Lolar. “To potvrđuje da stare stijene imaju potencijal da podržavaju život - bez obzira da li se nalaze tri kilometara ispod površine Zemlje ili ispod površine Marsa.”

 

tekst i foto:  blic.rs

Portal Analitika