Kultura

"Ex-situ": Amosfera intimnog prostora u Delta sitiju

1805lena
N
aša je želja već nekoliko godina bila da Lenu Nikčević dovedemo u Crnu Goru i konačno smo to uspjeli. Pred vama je njenih šest skulptura, kazala je Ljiljana Karadžić, direktorica Centra savremene umjetnosti predstavljajući sinoć instalaciju „Ex-situ“ u Šoping molu Delta siti.

"Ex-situ": Amosfera intimnog prostora u Delta sitiju
Portal AnalitikaIzvor

Mlada crnogorska umjetnica koja već 12 godina živi i stvara u Turu, u Francuskoj, prvi put je imala priliku da samostalno predstavi svoja ostvarenja. Objekti od providnog pleksiglasa i crvena šuma kao „pozadina“ onoga što se dešava u instalaciji „Ex-situ“ za Karadžić je aktiviranje različitih nivoe značenja „preseljenja iz izvornog mjesta“.

- Sa nepotrošenim entuzijazmom i nerutiniranom umjetničkom strategijom, Lena nudi imaginerijum koji se nježno i meko polaže i pohranjuje u naše duše, pozivajući nas u nevjerovatno privlačan i poetičan svijet bez zadatosti i stabilnosti konvencija, svijet u kom značenja nijesu fiksirana u nepromjenljivoj tačnosti, učmalosti i nepokretnosti kao u našoj nepoetičnoj stvarnosti. Umjetnost je ono što može u svakom času da nas spasi – dodala je Karadžić.

Dragan Perišić marketing menadžer Šoping mola Delta siti podsjetio da ta kompanija već četiri godine učestvuje u manifestaciji Noć muzeja.

- Saradnja biznis sektora i kulture danas nije neobična, već potrebna. Postala je praksa da se ovakvi prostori koriste za promovisanje kulture. Zato više nije potrebno samo otvoriti vrata kulturi i podržati je, već i ugostiti izložbe, prikazati umjetničke projekte, što mi i ove godine činimo – istakao je on.

Sama umjetnica, Lena Nikčević, bila je posebno dirnuta svime što je dočekalo na predstavljanju njene prva samostalne izložba u Crnoj Gori, od kako je napustila 1999. godine. Ona je, prije svega, zahvalila Karadžić na razumijevanju i želji da njen rad bude viđen u Crnoj Gori.

- Znam da nije lako predstaviti mladog umjetnika u Crnoj Gori, čak ni one koji žive ovdje, a nekmoli negdje dalje. Prvi put predstavljam svoj rad u Crnoj Gori i prvi put u tržnom centru. Iako se moje instalacije ne tiču samo kulturnih institucija kao klasičnih mjesta za njihovo predstavljanje, sve je ovo novo iskustvo za mene. Zato sam odlučila da ovu instalaciju, „Ex-situ“, koja govori o unutrašnjosti i nudi jednu atmosferu i jednu poruku u intimnom prostoru, izložim u prostoru koji je potpuno suprotan od njoj potrebnog – kazala je Nikčević.

Portal Analitika